Nu a fost zi, în ultimele două săptămâni, fără un cod de vreme extremă. Grindina şi inundaţiile au făcut ravagii şi în ultimele 24 de ore.

36 de judeţe au fost vineri sub cod galben de furtună
Peste 260 de oameni au fost evacuaţi din calea viiturilor care au luat maşini pe sus şi au dărâmat case.

În Bihor, pompierii au patrulat toată noaptea prin localităţile inundate şi au salvat 25 de oameni care rămăseseră izolaţi. Printre ei şi copii.

La lumina zilei, oamenii au văzut cu groază că tot ce aveau a fost distrus.

Un localnic spune, printre lacrimi, că "porcii sunt în apă, sunt în apă şi acum. Ce să fac? Găinile le-am dus de aici".

Apele s-au revărsat şi în Iaşi şi au înecat localităţi întregi, după o noapte în care a fost în vigoare codul roşu de inundaţii.

Viiturile au lovit din senin în Botoşani, unde un bărbat s-a răsturnat cu tractorul în mijlocul şuvoaielor. Pompierii au folosit o barcă pneumatică pentru a-l aduce la ambulanţă.Ploile au continuat să cadă, astăzi, în 36 de judeţe, care au fost sub cod galben.

Fenomenele meteorologice violente care lovesc din senin şi care lasă în urmă pagube însemnate au devenit norma, în acest început de vară. Este un tipar care ne învaţă că vremea se poate schimba de la o extremă la alta în doar câteva minute, aşa că trebuie să fim mereu în alertă.

Mai ales că şi ultimele trei săptămâni din iunie vor fi la fel de instabile, avertizează meteorlogii. Vom trăi valuri de căldură anormală, întrerupte brusc de ploi torenţiale.

Mirela Sofronie, meteorolog ANM: Lunile iulie şi august vor fi din nou capricioase. Vor alterna cu perioade de instabilitate atmosferică şi perioade în care vom avea temperaturi peste normele perioadei

Sunt extreme ale vremii pe care le-am experimentat şi anul trecut, când furtunile şi ploile torenţiale s-au ţinut lanţ în prima parte a verii.

Citește și

loading...