Asta nu înseamnă neapărat că era vorba despre omuleți verzi într-o navă spațială de pe altă planetă. Dar ceva a fost acolo. În cel mai pur sens al cuvintelor „obiect zburător neidentificat”. Este exact ceea ce a fost. Și chiar și acum rămâne… neidentificat.

S-au împlinit, pe 20 iulie, 46 de ani de când primul om a pășit pe Lună. Dar înainte de asta s-a mai întâmplat ceva: a fost prima dată când omul, călător în spațiul extraterestru, a întâlnit un OZN. Un „obiect zburător neidentificat”.

În urmă cu exact un an, Aldrin a intrat pe chatul unei cunoscute publicații online și a cerut: „Întrebați-mă orice!”. A fost o mișcare caracteristică pentru Aldrin, care s-a bucurat întotdeauna de atenția publicului; „Buzz ar merge și la deschiderea unui plic, dacă asta îi aduce publicitate”, spunea o dată un prieten al lui.

Iar când a fost întrebat despre obiectul acela întâlnit în spațiul extraterestru, a declarat: „Am observat o lumină pe hublou, o lumină care părea să fie în mișcare alături de noi”, a spus el pe chat. „Au fost multe explicații care puteau fi date, altele decât că era o altă navă – dintr-o altă țară sau o altă lume. Poate a fost fie racheta de care ne-am separat, sau cele patru panouri pe care le-am lăsat în urmă”. Sonda fusese îmbrăcată în patru panouri, care fuseseră „decojite” de pe capsulă atunci când modul era pregătit pentru andocare. „Sunt convins că ne-am uitat la soarele reflectat de unul dintre aceste patru panouri. Care dintre ele? Nu știu. Deci, din punct de vedere tehnic, definiția corectă ar putea fi NEIDENTIFICATE”.

Aldrin a mai spus: „N-am înțeles bine ceea ce a fost, dar pot spune ce nu a fost. Nu a fost un extraterestru”.

Imaginați-vă însă situația tensionată prin care au trecut cei care urmăreau de pe pământ ce se întâmplă cu Apollo 11, când au auzit: „Neil, ce naiba se vede pe hublou? Nu cumva este o farfurie zburătoare?”. Erau anii Războiului Rece, când totul trebuiasă fie criptic, iar Aldrin îl întreba pe Neil Armstrong atât de direct: „Nu cumva e o farfurie zburătoare?”

Imaginați-vă reacția în cazul în care planeta Pământ, încă un newbie relativă atunci când a venit la calatoria in spatiu, intarcat pe sci-fi și în continuare dureri de paranoia Războiului Rece, a auzit, „Neil, ce naiba e asta pe fereastră? Este că un zbor farfurie? ”

Ancheta NASA care a avut loc la întoarcere, despre posibilul OZN, a dus la concluzia (mulțumitoare) că fusese vorba despre panourile acelea, care pluteau în spațiul extraterestru. Dacă au fost și alte concluzii, ele au rămas secrete. Oricum, toată istoria nu a fost făcută cunoscută publicului larg decât mult mai târziu, de către Aldrin, în timpul unui interviu. „UFOlogii din Statele Unite au fost foarte supărați pe mine pentru că nu le-am dat mai demult aceste informații”, avea să spună el în discuția recentă de pe chat. ”Știu că nu a fost un extraterestru. Observațiile extraordinare necesită dovezi extraordinare. Asta a spus Carl Sagan”

Asta nu înseamnă că Aldrin are nevoie de dovezi excepționale pentru a crede în existența vieții în altă parte decât pe Pământ. „S-ar putea să existe viață în galaxia noastră, Calea Lactee, dar există miliarde de alte galaxii”, a declarat Aldrin. „Este aproape sigur că există viață pe undeva în spațiu. Dar dovezile în acest sens, pot fi la sute de ani lumină depărtare.”

Ceva este acolo, crede Aldrin. Ceva ce s-a văzut de la un hublou de pe Apollo 11, așa cum mereu s-a văzut în imaginația noastră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și