Guvernul vrea să îi acorde fostului preşedinte Traian Băsescu vila RA-APPS din cartierul Primăverii în care a locuit Mioara Roman ca locuinţă de protocol. Un act normativ a fost aprobat în acest sens în şedinţa de miercuri a Guvernului.

Mai exact, hotărârea care a fost adoptată în şedinţa Executivului prevede trecerea imobilului din domeniul privat al statului în domeniul public al statului pentru a putea fi oferită ca locuinţă de protocol fostului preşedinte, potrivit unor surse RomaniaTV.net.

Conform surselor citate, Traian Băsescu nu şi-a dat acordul pentru a locui în vila din strada Gogol, nr. 2.

"După ce se va adopta hotărârea prin care imobilul va fi trecut în proprietea publică a statului, se va face propunerea către fostul preşedinte Traian Băsescu", au mai declarat sursele citate, pentru RomaniaTV.net.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, pe ordinea de zi de miercuri s-a aflat un PROIECT DE HOTĂRÂRE privind schimbarea regimului juridic al unui imobil pentru atribuirea destinației acestuia ca reședință pentru persoanele care au avut calitatea de șef al statului român.

Vila în care locuieşte Mioara Roman a fost trecută de Guvern, în februarie 2011, din domeniul public în cel privat al statului.

Mioara Roman a părăsit recent vila din strada Gogol nr. 2, pe care o ocupa din 1990, la somaţia RA-APPS, din cauza datoriilor la chirie.

Soţia fostului premier susţinea că, din 2009, era obligată să plătească o chirie lunară de 6.000 pentru vila din Primăverii, în condiţiile în care ea trăieşte dintr-o pensie de 1.800 de lei. Conflictul cu RA-APPS a a ajuns în instanţă.

Familia Roman s-a mutat în vila din Primăverii, care iniţial a aparţinut ICRAL, în 1990, atunci când Petre Roman a devenit premier. În 1996, clădirea a intrat în patrimoniul RA-APPS, în urma unei hotărâri de Guvern.

Pe 13 ianuarie, fostul preşedinte Traian Băsescu a trimis Guvernului o plângere administrativă prealabilă în care avertizează că se va adresa instanţei judecătoreşti dacă nu i se acordă o locuinţă ca reşedinţă şi un cabinet de lucru, spunând că el a agreat cele două vile din Snagov propuse, dar nu a primit răspuns.

La 7 ianuarie, Guvernul a prezentat o listă transmisă, în luna decembrie, de RA-APPS către Traian Băsescu incluzând şapte case pe care acesta să le utilizeze ca reşedinţă după încheierea mandatului de preşedinte al ţării, printre care şi două vile în Snagov, Guvernul spunând atunci că Băsescu a refuzat unele dintre case şi nu a răspuns pentru altele.

Legea stabileşte că persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, de o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată preşedintelui în exerciţi, de pază şi protecţie, precum şi de folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

Modalităţile concrete de exercitare a acestor drepturi trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Legea mai prevede că locuinţa de protocol nu poate fi reşedinţa pe care titularul a avut-o ca preşedinte în funcţie.

Traian Băsescu trebuie să părăsească vila Lac 3 în maximum 60 de zile de la încheierea mandatului prezidenţial, respectiv până la 21 februarie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și