"Multe ţări şi în special ţara noastră se află într-o situaţie extrem de instabilă. De aceea, în asemenea ani dificili, unele ţări decid să-i dea preşedintelui lor posibilitatea de a continua să-şi exercite funcţiile" dincolo de mandatul lor, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Un amendament la Constituţie, adăugat marţi spre surpriza generală la o revizuire mai amplă a Constituţiei, îi va permite lui Vladimir Putin să "reseteze" numărătoarea de mandate prezidenţiale, pentru a-i oferi dreptul de a candida din nou, în 2024 şi în 2030.

Curtea Constituţională urmează să valideze aceste dispoziţii.

Întrebat la ce se referă atunci când recurge la cuvântul "instabilitate", Peskov a răspuns: "coronavirusul, care are deja consecinţe foarte profunde asupra economiei mondiale", precum şi "unele semne de posibilă recesiune", "conflicte regionale" şi "acţiunile diferitor ţări (...) care vizează introducerea de restricţii la adresa unor ţări terţe", aluzie la sancţiunile americane.

Cu toate acestea, Vladimir Putin nu a declarat oficial dacă va candida la propria succesiune, în 2024.

"Norma pentru limitarea numărului de mandate rămâne în Constituţie, ea nu va dispărea. Această excepţie este valabilă doar pentru preşedintele actual", a explicat Peskov.

Opoziţia rusă a denunţat miercuri o "uzurpare a puterii" de către Vladimir Putin, Parlamentul validând în ritm accelerat revizuirea Constituţiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și