"Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţa de stat” în regiunile Zaporojie şi Herson, declară el în aceste decrete.

Kremlinul va găzdui vineri, la ora 15:00, o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (est) şi Herson şi Zaporojie (sud).

Rusia recunoscuse deja independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de începerea ofensivei sale în Ucraina.

În septembrie, regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk au organizat "referendumuri", denunţate de Kiev şi Occident ca fiind ilegitime, votând pentru alipirea lor la Rusia. O ceremonie de oficializare a acestei anexări va avea loc vineri după-amiază la Kremlin, reaminteşte AFP.

Vladimir Putin va susţine vineri cu această ocazie „un discurs important", potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Moscova amenință cu războiul nuclear pentru protejarea noilor teritorii
Liderul de la Kremlin şi apropiaţii săi transmit lumii că, după oficializarea scrutinului, Rusia are dreptul să îşi folosească tot arsenalul din dotare, inclusiv cel nuclear, ca să apere noul district.

Pentru a doua oară în nicio săptămână, liderul de la Kremlin atrage atenţia că Rusia este pregătită să-şi apere teritoriul cu toată forţa de care dispune, chiar şi cea nucleară. Se foloseşte de aceeaşi retorică cu care a justificat invazia Ucrainei - protejarea cetăţenilor ruşi de acolo.

"Desigur, în contextul de azi cu operaţiunea militară specială şi referendumul din Donbas, salvarea oamenilor din toate teritoriile unde se organizează referendumul este prioritară şi se află în centrul atenţiei întregii noastre societăţi şi a ţării. Este ceva normal pentru că are legătură cu evenimente dramatice".

Şi fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizează Occidentul că ameninţarea nucleară nu este o cacealama. 'Trebuie să le amintesc din nou celor prea surzi, care se pot auzi doar pe ei: Rusia are dreptul să folosească arme nucleare dacă este necesar".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și