Voi transforma turismul în a doua industrie a județului, îmi doresc ca pensiunile și hotelurile să fie mereu pline indiferent de sezon.
Cu toții știm că Maramureșul este o atracție turistică specială. Cu toate acestea despre turism în Maramureș se vorbește mult, însă lucrurile s-au dezvoltat greu, iar deși au fost facute mici progrese acestea par a nu fi suficiente. A sosit timpul să avem direcții și obiective clare să dezvoltăm proiecte concrete și să acționăm imediat.
Pentru dezvoltarea acestuia este necesară, pe lângă exploatarea mult mai bună a potențialul natural, a monumentelor istorice și culturale existente, valorificare tradțiilor și meșteșugurilor specifice, precum și a oamenilor locului care sunt meșteșugari sau artiști populari mai mult sau mai puțin cunoscuți.
Fiecare zona are meșterii specifici ei populari, care sunt cunoscuți în confecționarea costumelor populare, a opincilor, a clopurilor, a obiectelor din lemn, a instrumentelor muzicale tradiționale, olărit, vopsitul prin metode tradiționale și naturale a lânii, oameni pricepuți în gastronomie, în cantecele și dansurile specifice. Aceștia sunt liantul transmiterii acestor tradiții în mod corect și nealterat copiilor, care le vor duce mai departe.
Cum se pot face toate acestea acestea?
Prin aplicarea unor metode simple de gândire lucrurile pot fi mult schimbate. Prin intensificarea activităților în cercuri ale elevilor, în cămine culturale, prin reformarea centrelor de informare turistică și prin parteneriate solide și de durată ale administrației publice locale cu asociații de profil, ONG-uri, prin crearea și amenajarea de trasee turistice destinate plimbărilor în natură, plimbărilor cu bicicleta și nu numai, prin crearea unor locuri de campare la standarde europene.
Ce impact ar avea un astfel de demers?

Dezvoltarea fructuoasă a economiei locale prin înființarea de companii sau persoane fizice autorizate. Se va pune în lumină resursa umană locală, meșterii și artiștii populari, utilizarea și crearea de valoare prin prelucrarea materialelor specifice locului precum piatră, lemn, lână și produse alimentare tradiționale.
Se va împiedica depopularea satelor – tinerii au oportunitatea de a rămâne pe prispa casei să dezvolte această afacere din care să rezulte un venit necesar familiei și în același timp să se ocupe de gospodăria tradițională. Nu în ultimul rând, acest fapt va avea ca și efect pe orizontală crearea a altor locuri de muncă care să susțină toată această industrie.

Voi acorda facilități persoanelor interesate să conserve arhitectura maramureșeană și voi canaliza investiții în zona de restaurare și dezvoltare a patrimoniului arhitectural.

Vă asigur dragi maramureșeni că voi pune accent mai puternic pe rezultate și acțiuni imediate. Turismul va deveni a doua industrie a județului nostru.




Acest material a fost comandat de partidul Pro România filiala Maramureș și realizat de Zapca Daniel Înt. Ind., cod unic de identificare: 21200010.

Vom fi oare vreodată capabili să facem din turism un vector esențial în dezvoltarea economică a Maramureșului?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și