Se aleg primarii, consiliile locale, consiliile județene și președinții consiliilor județene, iar în București, se aleg consiliul local și primarul sectorului, Consiliul General al Municipiului București și primarul general al Capitalei.

Au fost organizate 18.794 de secții de votare.

Alegerile locale din 2020 ar fi trebuit să aibă loc în luna iunie, dar au fost amânate ca urmare a pandemiei de COVID-19. Ordonanța de Urgență 44/2020 din 8 aprilie a stabilit prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale.

Din păcate, pandemia este departe de a se fi încheiat, însă, spre deosebire de primăvara acestui an, acum știm care sunt măsurile care permit desfășurarea scrutinului în condiții de siguranță sanitară pentru toți votanții. Există norme sanitare stricte și bine gândite pentru ziua votului, astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime. Mă refer, printre altele, la dezinfectarea riguroasă a secțiilor de vot, la crearea unor circuite separate de intrare și de ieșire, la asigurarea unor spații speciale dotate pentru igiena mâinilor alegătorilor înainte și după exercitarea votului, a transmis președintele Klaus Iohannis.

El a dat asigurări că riscul infectării în secțiile de votare este redus la minimum.

Purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toți participanții la procesul electoral: alegători, membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator, persoanele acreditate, candidații, delegaţii acreditaţi, personalul de pază, personalul tehnic al birourilor electorale ale secţiilor de votare, informaticieni, personalul centrelor operative de intervenție pentru remedierea disfuncționalităților Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal și membrii biroului electoral de circumscripţie ierarhic superior pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot.

De asemenea, este prevăzută asigurarea distanțării fizice de minimum un metru între participanții la procesul electoral, dezinfecția periodică după fiecare contact direct cu alte persoane a mâinilor participanților la procesul electoral, dar și dezinfecţia sediilor secţiilor de votare.

Totodată, autoritățile locale trebuie să asigure, pe cât posibil, circuite separate de intrare și ieșire din secție, flacoane cu soluție dezinfectantă, dar și personalul tehnic care va lua temperatura participanților și îi va îndruma pe alegători.

Alegătorii vor renunța la mască doar pentru a putea fi identificați și își vor aplica singuri ștampila „Votat”.

În cazul urnelor mobile, cei care le însoțesc trebuie să poarte mască și mănuși, care trebuie schimbate sau dezinfectate după părăsirea fiecărei incinte. De asemenea, urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanților din alte cauze decât COVID-19.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet