Cutremurul a avut loc la ora locala 0h31min19sec (22h31min19sec UTC). Potrivit datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, epicentrul cutremurului a fost localizat in Muntii Buzaului, zona LOPATARI, judetul Buzau (45,57 grade latitudine Nordica, 26,55 grade longitudine Estica).

Seismul s-a produs la adancimea de 118 km si a avut magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter. Intensitatea maxima a miscarii seismice nu a depasit II-III grade pe scara Mercalli. Cutremurul a fost precedat de un seism de suprafaţă, cu magnitudine 3, la Galaţi.

Gheorghe Marmureanu şi Mircea Radulian au răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor: "Când va avea loc marele cutremur în România?".

"Va fi un cutremur mare, la un moment dat. Zona Vrancea generează astfel de cutremure, dar este imposibil de spus când. Având în vedere complexitatea, nimeni nu poate spune cu exactitate când. Magnitudinea şi adâncimea sunt şi ele o problemă", a declarat Mircea Radulian la Pro TV.

"Sunt optimist, fiindcă nu poate fi acum. Nimeni nu poate spune precis că va fi mâine, poimâine. Cine afirmă aşa ceva, nu are partea fundamentală a acestei ştiinţe. (...) Când e un cutremur de suprafaţă, distanţa dintre un cutremur foarte puternic şi cel de dinaintea lui e de 36-37 ani. La cutremurele foarte adânci, distanţa în timp variază foarte mult – 65, chiar 100 de ani. Aici e problema noastră acum. Din ce ştim până acum, viitorul mare cutremur va fi adânc. Dacă era de suprafaţă, avea loc până acum. Problema noastra este, va avea loc la 65 sau la 100 de ani după cel din ’77? Asta este marea problemă", a răspuns Gheorghe Mărmureanu.

Astfel, la un calcul estimativ, perioada cea mai îndepărtată în care ar putea are loc un cutremur mare în România este undeva în jurul anilor 2036-2038, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și