"Rusia și separatiștii duc aceste atacuri. Nu există nicio îndoială. Așa au procedat și în august anul trecut când acțiunile lor au dus la escaladarea conflictului", a afirmat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, John Kirby, adăugând că observatorii Misiunii OSCE în Ucraina au confirmat aceste informații.

Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA a subliniat totodată că autoritățile americane sunt "extrem de îngrijorate de intensificarea atacurilor din partea forțelor combinate ale rușilor și separatiștilor peste linia de încetare a focului în estul Ucrainei".

În această situație, a mai declarat John Kirby, SUA "fac apel la încetarea imediată a focului și la îndeplinirea completă a acordurilor de pace de la Minsk", avertizând că "încercările Rusiei și separatiștilor de a ocupa și mai multe teritorii vor avea un preț și mai mare".

Declarațiile diplomației americane intervin în contextul în care în estul separatist ucrainean se înregistrează de mai multe zile o intensificare a confruntărilor, acestea soldându-se cu mai multe victime în rândul civililor.

Rusia, acuzată de Kiev și de Occident că îi susține pe separatiști, a acuzat la rândul său Ucraina că "pregătește o ofensivă" în regiune. "Suntem îngrijorați de cursul pe care l-au luat evenimentele în ultimele zile, care seamănă foarte mult cu o pregătire pentru o acțiune militară", declara luni ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Conflictul din estul Ucrainei dintre armata ucraineană și rebelii proruși s-a soldat cu peste 6.800 de morți din aprilie 2014 și până în prezent. Un nou armistițiu a fost instituit în februarie, în urma unui acord de pace încheiat la Minsk, dar incidente soldate cu victime au loc frecvent în estul ucrainean.

Citește și

Herodot Grup Sighet