Decizia Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost făcută publică de Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol.

Redăm mai jos, integral, reacţia Europol:

"În urma mai multor dezbateri cu privire la nelegalitatea/legalitatea utilizării aplicaţiilor de tip Whatsapp, Messenger Facebook, Telegram etc., avem primul document oficial al Inspectoratului General al Poliţiei Române care atrage atenţia asupra consecinţelor la care se expun poliţiştii.

Pornind de la tragicul eveniment de la IPJ Timiş, unde colegul nostru, Cristian Amariei, a fost împuşcat de către o persoană care a fost „dată în urmărire” pe un grup de Whatsapp de către un ofiţer de la nivelul unităţii şi până la situaţii în care poliţiştii primesc „ordine” pe asemenea aplicaţii, au existat nenumărate polemici pe marginea legalităţii utilizării acestor mijloace de comunicare.

În realitate vorbim despre o nevoie de comunicare operativă, pe care poliţiştii au suplinit-o prin diverse aplicaţii, tocmai pentru incapacitatea instituţiei de a oferi mijloace flexibile şi eficiente de schimb a informaţiilor şi a datelor operative cu care lucrăm.

Instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei
În primul rând este vorba despre încălcarea prevederilor HG 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate, ceea ce poate conduce la măsura retragerii autorizaţiei de informaţii clasificate. Iar după cum bine ştim, în lipsa acestei autorizaţii, poliţiştii sunt puşi la dispoziţia unităţii şi pot chiar să ajungă în situaţia de a li se înceta raporturile de serviciu.

De asemenea, este important de precizat că şi datele cu caracter personal ale persoanelor cu care intrăm în contact sunt interzise a fi prelucrate şi distribuite prin intermediul acestor aplicaţii, tocmai pentru că Regulamentul general pentru protecţia datelor cu caracter personal (GDPR) interzice asemenea operaţiuni.

Din păcate, deşi suntem în anul 2019, instituţia poliţiei încă a rămas ancorată în trecutul ei, în timp ce infractorii sunt din ce în ce mai specializaţi şi mai bine dotaţi. În continuare îi cerem poliţistului să prindă infractori cu mapa sub braţ şi cu logistică depăşită moral.

Viitorul ne aparţine! Echipa Sindicatului EUROPOL".

Interzicerea are în vedere exclusiv situaţiile privind transmiterea informaţiilor clasificate
Astăzi, IGPR a revenit cu o precizare.

Poliţia Română transmite că "interzicerea utilizării echipamentelor de telecomunicaţii mobile (smartphone, tablete, etc) şi a aplicaţiilor informatice (Facebook Messenger, WhatsApp, Snapchat, etc) are în vedere exclusiv situaţiile privind transmiterea informaţiilor clasificate conexe activităţilor de poliţie astfel cum este stipulat în art.287 din Standardele naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România aprobate prin HG 585/2002, sau care, prin natura lor, pot să genereze compromiterea unor astfel de activităţi".

"Totodată, în contextul utilizării frecvente a unor astfel de aplicaţii, se va avea în vedere şi faptul că, procedura din cursul urmăririi penale este nepublică", mai precizează IGPR.

Whatsapp, Facebook şi Snapchat, interzise pentru poliţiștii români

Whatsapp, Facebook şi Snapchat, interzise pentru poliţiștii români

Whatsapp, Facebook şi Snapchat, interzise pentru poliţiștii români

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și