"Zilele Maramureșului este un eveniment special gândit pentru a promova tradițiile și valorile autentice specifice satului, gastronomia populară mai puțin cunoscută, dar și o apropiere de oraș a acestor obiceiuri care fac parte din patrimoniul nostru. Încercăm să aducem în mijlocul orășenilor, pentru trei zile, aspecte din lumea satului care pot fi admirate doar la televizor și în anumite sărbători de peste an. Toate întâmplările muzical-culturale vor fi însoțite de multă voie bună, de spectacole inedite, atât pe scenă cât și pe stradă, în locuri neconvenționale", a spus Dana Gagniuc Buzura.

Prima zi a evenimentului este consacrată expoziției foto-etnografice „Costumul Popular”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, care va fi urmată de vernisajul expoziției Muzeului Jimbolia — „Aspecte din viața șvabilor”.

De asemenea, simpozionul științific „Ziua Națională a Costumului Tradițional din România”, organizat de Muzeul Satului Baia Mare, are ca invitați cadre universitare, muzeografi și etnologi de la Muzeul Satului din București și din Baia Mare. Evenimentul va fi urmat de o proiecție de filme documentare despre Maramureș, găzduit de Bastionul Măcelarilor Baia Mare.

În prima parte a zilei de vineri, în atelierele de creație de la Bastionul Măcelarilor Baia Mare se va desfășura acțiunea "Am primit-dăm mai departe" — ateliere de cusut și pictură pe material textil. Activitățile fac parte din proiectul AFCN — "Recuperarea modelelor străbune — din sertarele muzeului, de la bunici la strănepoți".

"În a doua zi, publicul va fi invitat să participe la o nouă ediție a Festivalul Dacilor Liberi, la Atelierele de creație a studenților ASCOR Baia Mare, demonstrațiile de gătit susținute de Niculai Tand, expozițiile de produse ale producătorilor tradiționali din județ, târgul de minerale, expoziția de costume populare și obiecte tradiționale la demonstrațiile de gătit tradițional, degustări de produse tradiționale și de vin, expoziții organizate de primăriile din Coltău, Cicârlău, Leordina, Groșii Țibleșlui și Remetea Chioarului. Iubitorii de muzică populară vor putea asista spre seară la un spectacol de muzică populară a unor artiști din Maramureș și județele limitrofe, la o paradă a portului popular, dar și o paradă de modă a creațiilor Doinei Levintza, inspirată din costumul popular românesc", a mai spus Dana Gagniuc Buzura.

Concertele de muzică populară vor fi susținute Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” care-i va avea ca invitați pe Paula Seling, Angela Buciu, Dumitru Fărcaș, Florentina și Petre Giurgi și pe Marius Ciprian Pop.

"Zilele Maramureșului" vor avea loc între 6 și 8 mai.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și