Ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol din Capitală

├Än semn de recuno╚Ötin╚Ť─â pentru sacrificiul suprem al sutelor de mii de osta╚Öi c─âzu╚Ťi la datorie ├«n timpul Primului R─âzboi Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele ╚Ť─âri beligerante ├«n 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea ├«ntre╚Ťinerii mormintelor osta╚Öilor ├«ngropa╚Ťi pe teritoriile statelor respective, precum ╚Öi a operelor comemorative de r─âzboi dedicate acestora.

├Än Rom├ónia, care a pierdut ├«n prima mare conflagra╚Ťie a secolului al XX-lea aproape un milion de militari ╚Öi civili, concretizarea prevederilor actului de la Versailles s-a f─âcut prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 ÔÇö care a stabilit ca Ziua Eroilor s─â fie s─ârb─âtorit─â cu prilejul Zilei ├Än─âl╚Ť─ârii Domnului Iisus Hristos, dat─â decretat─â s─ârb─âtoare na╚Ťional─â a poporului rom├ón. ╚Üara noastr─â a devenit astfel primul stat care i-a asimilat pe eroii str─âini celor na╚Ťionali.

Un rol important ├«n omagierea Eroilor c─âzu╚Ťi la datorie l-a avut Societatea "Mormintele Eroilor C─âzu╚Ťi ├«n R─âzboi" (├«nfiin╚Ťat─â ├«n 1919) ╚Öi transformat─â ulterior, ├«n 1927, ├«n Societatea "Cultul Eroilor". Datorit─â acestei organiza╚Ťii, aflat─â sub ├«naltul patronaj al Reginei Maria, ├«n anul 1923 a fost inaugurat Morm├óntul Osta╚Öului Necunoscut, amplasat ini╚Ťial ├«n fa╚Ťa Muzeului Militar Na╚Ťional din Parcul Carol. De asemenea, Societatea, care de la 1 august 1940 s-a numit "A╚Öez─âm├óntul Na╚Ťional Regina Maria", a avut o activitate prodigioas─â, manifestat─â inclusiv prin construirea, ├«n perioada interbelic─â, a numeroase monumente ╚Öi pl─âci comemorative ├«n aproape toate localit─â╚Ťile ╚Ť─ârii.

Ca urmare a conjuncturilor politice, prin Decretul nr. 71/1948, Ziua Eroilor a fost stabilit─â pe data de 9 mai, abrog├óndu-se prevederile anterioare. Decretul nr. 117/1975 privind regimul mormintelor ╚Öi operelor comemorative a men╚Ťinut reglementarea care prevedea ca data de 9 mai s─â fie considerat─â Ziua Eroilor, s─ârb─âtorindu-se cu prilejul Zilei Independen╚Ťei de Stat a Rom├óniei ╚Öi a Victoriei asupra Fascismului.

Dup─â 1990, ca urmare a demersurilor Ministerului Ap─âr─ârii Na╚Ťionale, Ziua Eroilor nu s-a mai s─ârb─âtorit la 9 mai, ci de Ziua ├Än─âl╚Ť─ârii Domnului.

La 2 mai 1995, Parlamentul Rom├óniei a adoptat o lege, conform c─âreia Ziua ├Än─âl╚Ť─ârii Domnului a fost declarat─â ÔÇ×Ziua EroilorÔÇŁ, pentru a omagia jertfa celor c─âzu╚Ťi ├«n lupt─â pentru libertatea ╚Öi independen╚Ťa poporului rom├ón.

Ziua ├Än─âl╚Ť─ârii Domnului a fost desemnat─â Zi a Eroilor ╚Öi S─ârb─âtoare Na╚Ťional─â Bisericeasc─â, prin hot─âr├órile Sf├óntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Rom├óne din anii 1999 ╚Öi 2001. Totodat─â, legea din 2003 privind regimul monumentelor ╚Öi operelor comemorative de r─âzboi a proclamat s─ârb─âtoarea ├Än─âl╚Ť─ârii Domnului, drept s─ârb─âtoare na╚Ťional─â a poporului rom├ón.

Citește și

loading...