Semnificația acestei zile ține de Revoluția de la 1848. În acel an, sub impresia revoluțiilor de la Paris și de la Viena, maghiarii au organizat demonstrații masive în Buda și în Pesta și au formulat o serie de revendicări sociale și naționale.

În 15 martie 1848, locuitorii celor două orașe maghiare despărțite de Dunăre, Buda și Pesta, azi capitala Ungariei, Budapesta, au ieșit în număr mare pe străzi. Oamenii erau sub impresia revoluțiilor declanșate în Paris și în Viena.

Liderii revoluționari, în frunte cu radicalul Lajos Kossuth, un cunoscut avocat și jurnalist maghiar, au formulat o proclamație cu 12 puncte. Aceste puncte au reprezentat esența programului revoluționar maghiar. Unele dintre puncte revendicau libertăți civile, precum libertatea presei, desființarea cenzurii și renunțarea la iobăgie. Altele cuprindeau revendicări naționale, precum crearea unui guvern independent maghiar la Budapesta, crearea unei bănci naționale și a unei gărzi maghiare.

Astăzi, 15 martie, Ziua Maghiarlor a fost marcată și în Baia Mare cu slujbă oficiată la Biserica Reformată din Centrul Vechi al oraşului, urmată de un spectacol oferit de elevii Liceului Teoretic „Nemeth Laszlo” Baia Mare. Ulterior, participanţii s-au deplasat la Casa Teleki unde a fost planificată o depunere de coroane şi un mic recital.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și