La Targu Secuiesc, s-au strans peste 10.000 de oameni, care au asistat la defilarea husarilor, calaretii deveniti celebrii, prin eroismul lor, din acele vremuri.

Targu Secuiesc s-a umplut de cei veniti sa sarbatoreasca Ziua Maghiarilor de pretutindeni, adica inceputul revolutiei de la Pesta cand ungurii s-au ridicat împotriva Imperiului Habsburgic. Oameni imbracati in port popular au defilat prin centrul orasului Targu Secuiesc.

Un moment inedit a fost marsul celor de la Organizatia celor 64 de comitate, care au afisat un baner cu chipurile celor doi lideri ai organizatiei, arestati chiar la Targu Secuiesc pentru acuzatii de terorism.

"Acelasi lucru se intampla acum ca si in urma cu 168 de ani. Adica nu avem libertate, aceiasi oameni ne conduc si ne spun ce sa facem si mai ales ce sa nu facem", spune un manifestant.

Cei care au luat cuvantul au pus accent pe faptul ca sloganul pasoptistilor: libertate, egalitate, fraternitate este la fel de actual.

Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna: "Dorinta de libertate nu este o idee doar a politicienilor, dorinta de libertate a comunitatii din tinutul secuiesc este o dorinta a populatiei. Se vede si dupa cei 8-10.000 de oameni din Targu Secuiesc si zeci de mii de oameni din tot Ardealul."

Manifestari similare au loc si la Brasov, Targu Mures, Sfantu Gheorghe, Cluj-Napoca si Miercurea Ciuc.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și

Instructor auto-moto Sighet