Muntii Carpati reprezinta un lant muntos care apartine marelui sistem muntos central al Europei, cu o lungime de 1.500 de km si se intind pe teritoriul Austriei, Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei, Ucrainei, Romaniei si Serbiei. Muntii Carpati sunt cel de-al doilea lant muntos din Europa, iar cel mai inalt varf din lantul Carpatic din Romania este Varful Moldoveanu de 2.544 m, situat in Muntii Fagaras.

Romania detine 40% din lantul carpatic, ceea ce inseamna ca o aproape o treime din suprafata tarii noastre este ocupata de Muntii Carpati. Se estimeaza ca aproximativ 2 milioane de romani traiesc, in prezent, in zona montana in aproximativ 745 de localitati. De-a lungul timpului, Carpatii au generat in imaginatia poporului, mituri si legende fantastice, care se regasesc in obiceiurile si traditiile romanesti.

Flora Carpatilor cuprinde 1.350 de specii, dintre care 116 endemice – sunt specii de plante sau animale care se regasesc exclusiv intr-o regiune si care necesita o atentie particulara datorita caracteristicilor habitatului lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și