Mii de persoane au ieşit din nou în stradă în capitala spaniolă, în semn de protest faţă de externalizarea administraţiei mai multor spitale şi policlinici publice din Comunitatea Madrid, cerând guvernului regional să blocheze aplicarea proiectului de privatizare a serviciilor publice de sănătate.
După trei ore de marş, "mareea albă" a angajaţilor serviciilor publice de sănătate din Madrid s-au adunat în Puerta del Sol, unde organizatorii protestului au citit un manifest cu care au ţinut să sublinieze faptul că nu vor accepta ceea ce consideră "distrugerea sistemului public de sănătate" şi "înlăturarea cu forţa a dreptului la sănătate publică". Manifestul mai arată că guvernul regional madrilen, condus de conservatorul Ignacio González, nu justifică planurile aplicate, întrucât toate datele "confirmă că privatizarea sistemului public de sănătate duce la înrăutăţirea serviciului prestat, reducerea calităţii şi creşterea costurilor".
Poliţia susţine că la protest au luat parte 6.000 de persoane, în timp ce numărul acestora este estimat la un nivel de zece ori mai mare - 60.000 de participanţi - din partea organizatorilor.
Pe lângă numeroasele marşuri organizate deja pe parcursul acestui an, sindicatele din sectorul public de sănătate din Comunitatea Madrid au convocat cinci zile de grevă, în mai şi iunie, în semn de protest faţă de decizia guvernului regional madrilen de a externaliza gestiunea a şase spitale publice şi altor 27 de policlinici. Din partea guvernului regional al Comunităţii Madrid, explicaţiile privitoare la privatizări se referă la economiile estimate la 20% prin aceste planuri de externalizare. În plus, autorităţile locale madrilene insistă asupra faptului că se vor menţine şi locurile de muncă ale celor 5.200 de angajaţi din aceste spitale şi policlinici.
În primăvara anului 2012, guvernul conservator condus de Mariano Rajoy a anunţat pentru prima oară în perioada democraţiei spaniole reduceri ale cheltuielilor publice în sănătate, de 7 miliarde de euro - într-unul din sectoarele publice considerat un acquis al statului bunăstării.
Preluare: AgerPres