Preparatul poate fi servit atât la prânz, cât și la cină, alături de un pahar de bere rece. Rețeta ne este prezentată de doamna Doina Popescu din Târgu-Jiu.

Ingredientele necesare sunt 250 de grame mălai, jumătate de litru de lapte și jumătate de litru de apă, 4 ouă, 50 de grame de unt, 200 de grame de smântână, 200 grame de telemea, 200 de grame de cașcaval, 6 bucăți de cârnați afumați, 100 grame de slăninuță proaspătă.

"Se pune la fiert apa și laptele, amestecate, adăugam și sarea și lăsăm să dea în clocot. Când începe să fiarbă, se presară o mână-două de mălai în apă, dar trebuie să amestecăm cu un tel sau cu o lingură de lemn foarte bine, pentru a nu se face cocoloașe. Lăsăm să fiarbă câteva minute la foc mediu, amestecând tot timpul. Când preparatul s-a îngroșat, adăugăm cernit și restul mălaiului, puțin câte puțin. Focul nu trebuie să fie puternic și trebuie amestecat în continuu. Când mămăliga e aproape gata, se încorporează și smântâna", ne explică doamna Doina.

Ea subliniază că preparatul trebuie să aibă o consistență mai moale. După ce se ia de pe foc, jumătate din mămăligă se pune într-un vas termorezistent care a fost uns cu unt în prealabil.

"Peste stratul de mămăligă se pune telemeaua rasă, cârnații tăiați felii și slăninuța prăjită. Se pune alt strat de mămăligă în care se fac niște adâncituri cu lingura și în care se pun untul, ouăle întregi și cașcavalul ras. Cine dorește poate să pună mai multe straturi de mămăligă. Vasul se dă la cuptor până ce ouăle sunt făcute și cașcavalul e puțin rumenit", explică Doina Popescu.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și