Data de 11 februarie marchează Ziua Europeană 112. Numărul de urgenţă 112 este comun în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene şi se foloseşte pentru a contacta gratuit serviciile de urgenţă, din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, la orice oră din zi şi din noapte.
În luna ianuarie a acestui an, în judeţul Maramureş au fost înregistrate 28 833 apeluri la 112, 75% dintre acestea fiind apeluri false. Dintre apelurile care au semnalat cu adevărat o urgenţă 1999 au fost direcţionate poliţiei, 5504 ambulanţei, 186 către pompieri şi SMURD şi 82 jandarmeriei.
La Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş, dispecerii 112 sunt în permanenţă la dispoziţia cetăţenilor care se află într-o situaţie de urgenţă. Aceştia preiau apelul direcţionat către poliţie şi adresează întrebări pentru obţinerea datelor specifice necesare intervenţiei structurilor de poliţie, acordând totodată apelantului sfaturile cu privire la comportamentul acestuia până la sosirea echipelor de poliţie. Dispecerii transmit imediat structurilor de poliţie, în funcţie de zona de competenţă în care s-a produs evenimentul, datele necesare intervenţiei la locul producerii acestuia şi coordonează activitatea structurilor de poliţie implicate în soluţionarea evenimentelor sesizate.
Din numărul sesizărilor primite de dispecerii 112 ai Poliţiei în luna ianuarie a.c., 1049 au făcut obiectul intervenţiei echipajelor de ordine şi siguranţă publică. Timpul de reacţie pentru verificarea sesizărilor a fost, în majoritatea cazurilor (71%), de până la 10 minute de la primirea apelului.
Întrucât multe din apelurile efectuate de cetăţeni la 112 nu fac obiectul unei urgenţe, reamintim că ESTE O SITUAŢIE DE URGENŢĂ atunci când se impune intervenţia Poliţiei, Pompierilor şi Salvării pentru a salva v i a ţ a, p r o p r i e t a t e a şi m e d i u l.
Reţineţi: Un apel fals poate împiedica sau întârzia o intervenţie pentru salvarea unei vieţi: „fiecare minut irosit cu un apel fals însemnă un minut furat omului aflat într-o reală situaţie de urgenţă”.
Potrivit prevederilor Legii nr. 160/2008, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţă 112 şi alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie constituie contravenţii şi se pedepsesc cu amendă de la 500 la 1000 lei.
Mai multe informaţii utile despre Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă găsiţi pe site-ul www.112.ro