La această activitate au participat: conducerea inspectoratului, poliţişti de frontieră cu funcţii de conducere din cadrul ITPF Sighetu Marmației, şefii structurilor subordonate din judeţele Maramureș, Suceava și Satu Mare, în sistem videoconferință, precum și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice cu care Poliția de Frontieră Sighetu Marmației colaborează.

Cu această ocazie, inspectorul șef al ITPF Sighetu Marmației, domnul comisar șef de poliție Coman Florin, a prezentat principalele realizări din domeniile de activitate.

Anul 2021 a reprezentat pentru personalul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.

Situația operativă la frontiera de stat, din zona de responsabilitate a I.T.P.F. Sighetu Marmației, a fost caracterizată prin prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, în mod special a activităţii de contrabandă cu ţigări, trafic cu autovehicule furate din străinătate şi migraţie ilegală.

Contrabanda continuă să reprezinte principalul fenomen infracţional care se manifestă la frontiera cu Ucraina.

În anul 2021, pe linia combaterii contrabandei, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au înregistrat 361 dosare penale, fiind implicate 226 persoane, sub aspectul săvârşirii a 610 infracţiuni.

Totodată, au fost executate 79 percheziţii domiciliare în cadrul unor acţiuni de combatere a contrabandei cu ţigări și au fost puse în executare 44 de ordonanțe de punere sub sechestru asigurator. Valoarea bunurilor puse sub sechestru se ridică la suma de 2.200.000 lei.

A fost descoperită şi ridicată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 2.000.000 pachete ţigări (aprox. 4.000 baxuri) de provenienţă ucraineană, în valoare totală de 23.000.000 lei (Satu Mare – 220.000 pachete țigări, Maramureș – 720.000 pachete țigări și Suceava – 1.060.000 pachete țigări).

În această zonă sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale. În anul 2021, la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației s-au înregistrat 80 evenimente de frontieră în care polițiștii de frontieră au folosit armamentul din dotare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și