La începutul acestui an a explodat problema gunoiului în întreg județul Maramureș, cauzată de incapacitatea din ultimii 15 ani a Consiliului județean de a construi o groapă de gunoi în Maramureș, întregul județ trebuind să transporte gunoiul la dracu în praznic prin alte județe, la costuri astronomice, costuri ce se recuperează de pe spatele populației.

Anul 2021 a început în Sighet cu scandal, solicitându-se creșterea tarifului la gunoi de la 14 lei (tarif existent din anul 2019) la 23, apoi la 21 lei. Consiliul local a respins ambele solicitări, tariful rămânând la același cuantum. Persoanele fizice au fost trecute la plată pe Primărie, în speranța că va crește numărul de plătitori. Acest număr, din păcate, a crescut cu mult mai puțin decât s-a estimat inițial, fapt ce a generat un deficit de aproximativ 3,3 milioane lei în bugetul local, determinat de diferența dintre sumele încasate de la populație și facturile emise de către operatorul Herodot Grup SRL către Primărie pentru colectarea, transportul și depozitarea gunoiului.

De curând, Consiliul concurenței a emis o decizie prin care interzice autorității publice locale să subvenționeze de la bugetul local, nici măcar parțial, gunoiul pentru populație. Așa că, Primarul mun. Sighet vine în fața consilierilor locali sigheteni cu un proiect de hotărâre prin care tariful să crească de la 14 lei la 24 lei / pers / lună. Diferența de zece lei ar fi suficientă în teorie să acopere tariful întreg, plus să acopere paguba din anul 2021.

Comisia de buget-finanțe s-a întrunit în data de 20 decembrie într-o ședință de comisie ce a durat cca cinci ore și nu s-a ajuns la un consens în ceea ce privește acceptarea creșterii tarifului. Președintele Comisie, consilierul local Nicolae Iuga, a supus la vot avizarea materialului, creșterea tarifului primind aviz negativ prin vot (3 la 2 - 3 împotrivă, 2 pentru). „Nu sunt de acord ca ineficiența administrației publice județene și a celei locale să cadă pe spatele cetățenilor și tot aceștia să plătească această ineficiență din buzunar. De aceea există prefect, președinte al Consiliului județean, primar, viceprimar și citymanager să găsească soluții convenabile, nu doar să scoată bani din buzunarele sighetenilor pentru a acoperi ineficiența acestora”, a declarat consilierul local Nicolae Iuga pentru Sighet 247.

Ce va decide Consiliul local Sighet în ședința de Consiliu local pentru ziua de mâine rămâne de văzut.

Al doilea punct sensibil aflat pe ordinea de zi, creșterea unor taxe și impozite, a primit aviz pozitiv din partea Comisie de buget-finanțe. „Este vorba de creșteri de taxe și impozite locale în limite rezonabile și doar unde se impune. Spre exemplu, taxele și impozitele pe proprietate urmează să crească cu 10%, iar la autoturisme în mod diferențiat: pentru un autoturism Dacia Logan cu motor de 900 cmc în prezent impozitul este în sumă de 33 lei / an - acesta ar urma să crească cu 50%, adică la 49 lei / an. La autoturismele cu capacitate cilindrică mare urmează să crească doar cu 5%, acestea fiind foarte mari în prezent. Spre exemplu, un autoturism cu capacitate cilindrică de 2200 cmc are un impozit de aproape 1.000 lei / an. Mai urmează să crească anumite chirii și diverse taxe, dar în limite rezonabile. Cu surspusul de încasări se vor putea asfalta mai multe drumuri în oraș decât în prezent”, a declarat consilierul local Nicolae Iuga.

Ce va decide Consiliul local și în această privință rămâne de văzut în ședința de mâine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și