De Ziua mondială a meteorologiei, Organizaţia Meteorologică Mondială propune spre dezbatere o temă de interes universal, pentru toate cele 187 de ţări şi cele şase teritorii membre ale WMO.

În acest an, Ziua mondială a meteorologiei se desfăşoară sub sloganul: "Avertizare timpurie şi acţiune timpurie" ("Early Warning and Early Action"). Vremea, clima şi apele extreme, învolburate, devin din ce în ce mai frecvente şi mai intense în multe părţi ale lumii, ca urmare a schimbărilor climatice. Tot mai mulţi oameni sunt expuşi mai mult decât oricând la multiple pericole asociate, ca urmare a creşterii populaţiei, a urbanizării şi a degradării mediului înconjurător. Prognozele despre starea vremii nu mai sunt suficiente. Prognozele bazate pe impactul fenomenelor naturale care informează populaţia despre cum va evolua vremea sunt vitale pentru a salva vieţi omeneşti şi mijloace de trai. Cu toate acestea, una din trei persoane nu este încă informată în mod adecvat de sistemele de avertizare timpurie. De aceea, o mai bună coordonare între serviciile meteorologice şi hidrologice naţionale, autorităţile de gestionare a dezastrelor şi agenţiile de dezvoltare este fundamentală pentru o mai bună prevenire, pregătire şi răspuns, notează sursa citată.

Pandemia de COVID-19 a complicat provocările cu care se confruntă societatea şi a slăbit mecanismele de adaptare. Pandemia a evidenţiat, de asemenea, că, într-o lume interconectată, trebuie adoptată o abordare transfrontalieră privind pericolele multiple pentru a face paşi importanţi către obiectivele globale privind acţiunea climatică, reducerea riscului de dezastre şi dezvoltarea durabilă. Ziua mondială a meteorologiei 2022 subliniază importanţa vitală a informaţiilor hidrometeorologice şi climatice pentru reducerea riscului de dezastre.

Pornind de la tema zilei, sunt organizate evenimente, precum conferinţe, simpozioane şi expoziţii pentru specialiştii în domeniu, liderii comunităţii şi publicul larg. De asemenea, cu acest prilej sunt acordate numeroase premii pentru cercetare meteorologică. În multe ţări, sunt emise timbre poştale speciale pentru a marca sărbătorirea Zilei mondiale a meteorologiei.

De-a lungul anilor, au fost dezbătute teme precum: relaţia dintre meteorologie şi agricultură (1968), relaţia dintre meteorologie şi producţia alimentară (1976, 1984), relaţia dintre meteorologie şi producţia de energie (1979), meteorologia în slujba vieţii şi a protecţiei bunurilor (2002), reducerea vulnerabilităţii la extremele de vreme şi climă (2003), vremea, clima şi apa în era informaţiei (2004), vremea, clima, apa şi dezvoltarea durabilă (2005), vremea şi clima: implicarea tineretului (2014), apa potabilă (2020), oceanul (2021) etc.

Organizaţia Meteorologică Mondială, organism specializat al Organizaţiei Naţiunilor Unite, oferă cadrul unei cooperări internaţionale în privinţa dezvoltării serviciilor de meteorologie şi hidrologie. WMO a devenit în 1951 agenţie specializată pentru meteorologie (vreme şi climă), hidrologie operaţională şi ştiinţe geofizice conexe a Naţiunilor Unite, având la bază Organizaţia Internaţională a Meteorologiei (OMI), fondată în 1873. România este membru al Organizaţiei Meteorologice Mondiale din 1884 şi a participat la primul Congres al WMO, din 1951.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și