Din aceasta suma, in urma controalelor Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) Maramures, s-a constatat ca aproximativ 3 milioane de euro, au fost plati necuvenite. Practic, pana acum, aproximativ 1% din totalul banilor platiti catre posesorii de terenuri si agricultori au fost incasati in urma unor… falsuri pe proprie raspundere.

"Acesti bani provin din cele doua mari fonduri europene: Fondul European pentru Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR). In principiu, la aceste doua fonduri europene, contribuim si noi, Romania, fie direct (in cazul FEGA), fie indirect (in cazul FEADR)”, a explicat Florin Urs, director executiv APIA Maramures.

Falsul care nu e infractiune, ci eroare sau lipsa de moralitate

Seful agentiei judetene a precizat ca, desi situatia pare alarmanta, aceste declaratii pe proprie raspundere care se constata a fi false, sau neconforme cu realitatea, nu constituie o infractiune.

„Cel caruia acum i se cer banii inapoi, sau o parte din banii primiti pana acum, si-a asumat o declaratie de care nu era sigur si s-a dovedit a fi altfel decat a sustinut el. In cazul acestor persoane, sanctiunea nu consta doar in rambursarea banilor incasati necuvenit. Daca procentul de supradeclarare este de peste 20% i se iau inapoi toti banii incasati in anii anteriori si are si sanctiuni pentru anii urmatori, in functie de procentul de supradeclarare. De exemplu, daca a declarat ca are un hectar si s-a constat ca are doar 70 de ari teren agricol sau pajiste si restul de 30 de ari e padure sau lastaris, inseamna ca are o supradeclarare de 30% si pe langa rambursarea banilor incasati este sanctionat si in privinta subventiilor viitoare. Au fost care au trebuit sa returneze si peste 20.000 de euro. Sunt niste bani care au fost dati sub forma de drepturi catre cineva si s-a descoperit ca respectivul nu trebuia sa le primeasca. Din cei 13 milioane de lei care sunt considerate plati necuvenite, peste 11 milioane de lei au fost returnati. Cat despre cei care n-au platit, dosarele lor se inainteaza la ANAF pentru inceperea procedurii de executare. Noi, Maramuresul, nu avem multe dosare inaintate la ANAF, iar sumele nu sunt foarte mari, de cateva mii de lei pe dosar”, a mentionat directorul executiv al APIA Maramures.

In acest an, 75% din platile cuvenite pentru terenuri aflate in zona defavorizata si pentru masurile de agro-mediu au fost deja facute – in Maramures s-au autorizat, pana in 20 septembrie, plati de 15,7 milioane euro. Intre 16 octombrie si 30 noiembrie se va acorda si avansul de 50% din plata unica pe suprafata (care in acest an va fi intre 135-139 euro/hectar), iar din 1 decembrie va incepe plata regulara, care va completa sumele pentru cele trei segmente de plata.


Preluare: jurnaluldenordvest.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și