Și în acest an, în organizarea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea şi Congregaţiei „Don Orione”, pelerinii, circa 60 la număr, vor petrece câteva zile în rugăciune și jertfă, cinstind astfel memoria înaintașilor care, la rândul lor, s-au jertfit pentru acest neam.

Pelerinajul se desfășoară în perioada 22 august – 1 septembrie și se întinde pe un traseu de 165 de km de mers pe jos, indiferent de condițiile vremii. Astfel, pelerinii se vor întâlni la Biserica Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Șimleu Silvaniei, după care vor porni spre Bădăcin, prima localitate în care vor şi înopta. Pe parcursul zilelor care urmează, ei vor străbate mai multe localități, printre care: satul Bocșa – satul natal al lui Simion Bărnuţiu, Bocșița, Cehu Silvaniei, Băsești – locul în care s-a născut Gheorghe Pop de Băseşti, Ulmeni, Mireşu Mare, Baia Mare, Şişeşti, Hărnicești, Giuleşti – localitatea de origine a fruntaşului ţărănist Ilie Lazăr, Vadu Izei, și, în final, orașul Sighetu Marmaţiei, care va fi traversat până la Cimitirul Săracilor, acolo unde au fost aruncate trupurile celor care au murit în închisoarea din centrul oraşului, azi Memorialul victimelor comunismului. Pe data de 29 august, se sărbătoreşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iar pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie care se va celebra în Memorial. Pentru tineri, pelerinajul este o adevărată provocare, mulţi dintre ei schimbându-şi modul de a fi, de a gândi, și de a relaţiona, în urma acestei experiențe şi mulţi dintre ei parcurgând acest pelerinaj din gimnaziu până la terminarea liceului.

Campanie pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”

casa_maniu_exteriorPrin campania publică „Salvaţi Istoria Naţională, Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu din Bădăcin!“, demarată în anul 2015, se doreşte reabilitarea clădirii, refuncţionalizarea clădirii ca şi muzeu, precum şi amenajarea unui centru destinat activităţilor tinerilor, avându-se în vedere amenajarea unei săli de conferinţe.

Cei care doresc să contribuie, în continuare, la reabilitarea casei o pot face donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Cei care pot și doresc să ajute echipa cu materiale de construcții ne pot contacta pe pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu/?fref=ts , unde poate fi consultată și întreaga activitate legată de evoluția campaniei publice „Salvați Istoria Națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu”.


Preluare: salajulpursisimplu.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și