În acest an, tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin vectori.

Scopul acestei campanii este de a sensibiliza populația, profesioniștii din domeniul sănătății și autoritățile publice în privința amenințării pe care o reprezintă vectorii și bolile transmise prin aceștia și stimularea familiilor și comunităților pentru a acționa și a se proteja.

Vectorii sunt organisme (cel mai frecvent artropode — țânțarii, muștele, gândacii, căpușele, dar si animale — rozătoarele) are pot transmite boli grave de la o gazda la alta și dintr-un loc în altul.

Aceștia ne pot pune sănătatea în pericol atât acasă, cât și atunci când călătorim.

Bolile transmise prin vectori sunt afecțiuni cauzate de acești agenți patogeni (virusuri, bacterii, rikettsi, paraziți) la populațiile umane.

Campania organizată în anul 2014, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, se concentrează asupra unor vectori importanți și a bolilor pe care aceștia le pot cauza, precum și asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja.

Deoarece bolile transmise prin vectori încep să se răspândească dincolo de granițele tradiționale, acțiunile întreprinse trebuie să fie extinse și în afara țărilor în care aceste boli apar în prezent.

Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecțioase.

Boala transmisă prin vectori cu cea mai mare mortalitate, malaria, a cauzat în 2010 aproximativ 660.000 de decese.

În România, în anul 2011 s-au înregistrat 40 de cazuri de malarie, iar în 2012 au fost notificate 32 cazuri confirmate, toate de import.

Totuși, boala transmisă prin vectori cu cea mai mare creștere în lume este febra Denga, cu o creștere de 30 de ori a incidenței în ultimii 50 de ani.

În prezent, 40% din populația lumii este amenințată de febra Denga.

În 2012, o izbucnire epidemică din insulele Madeira (Portugalia) s-a soldat cu peste 2.000 de îmbolnăviri și identificarea a 80 de cazuri de import în alte 10 țări europene.

În România s-au raportat 2 cazuri confirmate în 2011 și 3 cazuri în 2012 (călători în Thailanda și Madeira).

În România, Campania de celebrare a Zilei Mondiale a Sănătății, având sloganul "Entități mici, pericol mare!" este coordonată de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și