Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai a început astăzi şi se va încheia în 25 mai, la ora 7.00. În cursa electorală sunt înscrişi trei candidaţi independenţi şi 13 partide şi alianţe.
În campania electorală, candidaţii, partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi cetăţenii au dreptul să îşi exprime opiniile în mod liber şi fără nicio discriminare, prin mitinguri, adunări, marşuri, precum şi prin intermediul mass-mediei.
Organizarea mitingurilor, adunărilor şi marşurilor se poate face numai cu autorizările prevăzute de legislaţia în vigoare. Mijloacele folosite în campania electorală nu pot contraveni ordinii de drept. În unităţile militare, în unităţile de învăţământ, în timpul programului de învăţământ, în sediile reprezentanţelor diplomatice, precum şi în penitenciare, acţiunile de campanie electorală de orice tip sunt interzise.
În timpul campaniei electorale primarii asigură candidaţilor, în mod nediscriminatoriu, spaţii corespunzătoare pentru a se întâlni cu alegătorii, prevede legislaţia.
Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.
Toţi competitorii electorali au fost obligaţi de lege să elimine bannerele şi materialele publicitare utilizate în activitatea de promovare până vineri, la ora 24.00, altfel ei vor fi sancţionaţi. În cazul în care aceste materiale vor exista în spaţiul public în campania electorală, se vor putea depune sesizări la birourile electorale judeţene, iar de eliminarea lor se vor ocupa organele de poliţie sau primarii.
Un singur afiş pe panoul electoral
În timpul campaniei electorale sunt permise numai afişele cu dimensiunile prevăzute de Legea 334 şi în locurile speciale de afişaj electoral, dispuse prin decizia primarului, alte materiale de propagandă fiind interzise.
Primarii sunt obligaţi ca după expirarea termenului de depunere a candidaturilor, dar până la începerea campaniei electorale, să stabilească, prin dispoziţie, locuri speciale pentru afişajul electoral, în care să amplaseze panouri electorale, ţinând seama de numărul partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice sau electorale dintre acestea care participă la alegeri, precum şi al candidaţilor independenţi.
Un afiş electoral nu poate depăşi dimensiunile de 5 metri o latură şi 3 metri cealaltă latură, iar cel prin care se convoacă o reuniune electorală, 4 metri o latură şi 2,5 metri cealaltă latură. Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat.
Autoritatea Electorală Permanentă a dat comandă de buletine de vot la Monitorul Oficial. Valoarea buletinelor de vot va fi de 2.264.000 de lei la un număr de alegători de 18.948.141 cetăţeni cu drept de vot la data de 31 martie. În străinătate, din evidenţele comunicate, sunt 696.398 de cetăţeni cu domiciliul în străinătate şi posesori de paşaport CRDS.
Dreptul de vot se exercită în baza unui buletin, paşaport şi actele prevăzute de lege valabile în ziua votului. În ziua scrutinului, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei va fi deschis şi vor fi eliberate acte de identitate în regim de urgenţă.
La alegerile europarlamentare din 26 mai vor fi organizate 441 de secţii de votare în afara ţării.
Cine candidează la alegerile europarlamentare din 2019
Ordinea candidaţilor pe buletinele de vot este următoarea:
Poziţia nr. 1 - Partidul Social Democrat
Poziţia nr. 2 - Alianţa electorală "Alianţa 2020 USR Plus"
Poziţia nr. 3 - Partidul PRO România
Poziţia nr. 4 - Uniunea Democrată Maghiară din România
Poziţia nr. 5 - Partidul Naţional Liberal
Poziţia nr. 6 - Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor - ALDE
Poziţia nr. 7 - Partidul PRODEMO
Poziţia nr. 8 - Partidul Mişcarea Populară
Poziţia nr. 9 - Partidul Socialist Român
Poziţia nr. 10 - Partidul Social Democrat Independent
Poziţia nr. 11 - Partidul România Unită
Poziţia nr. 12 - Uniunea Naţională pentru Progresul României
Poziţia nr. 13 - Blocul Unităţii Naţionale BUN
Poziţia nr. 14 - Gregoriana-Carmen Tudoran
Poziţia nr. 15 - George-Nicolae Simion
Poziţia nr. 16 - Peter Costea
Preluare: Digi24.ro