El a avertizat că orice atac asupra ultimei enclave controlate de rebelii din Siria, în nord-vest, ar reprezenta „o escaladare necugetată" şi a insistat că „avem motive foarte, foarte întemeiate pentru a lansa aceste avertismente".

Jeffrey, numit în 17 august consilier special pentru Siria al secretarului de stat american, Mike Pompeo, supervizează negocierile pentru o tranziţie politică la Damasc.

El consideră că orice ofensivă a forţelor ruse şi siriene sau orice utilizare a armelor chimice în Idlib ar declanşa un val uriaş de refugiaţi către sud-estul Turciei sau către zonele din Siria aflate sub controlul armatei turce.

Reprezentantul Washingtonului a mai afirmat că preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, „nu are un viitor la conducere", dar nu este treaba Satelor Unite să îl răstoarne de la putere. Americanii vor rămâne însă în Siria până la înfrângerea definitivă a Statului Islamic, a precizat el.

Avertismentul Franței
Un înalt oficial al armatei franceze a declarat joi că forţele sale sunt pregătite să atace ţinte din Siria, dacă acolo vor fi folosite arme chimice în aşteptata ofensivă a guvernului de a relua sub control provincia nordică Idlib.

În luna aprilie, Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie au lansat peste 100 de rachete spre ţintele pro-guvernamentale ca represalii la un posibil atac cu gaz otrăvitor.

Ideea unei ofensive în Idlib a alarmat agenţiile internaţionale. ONU a transmis că aproximativ jumătate dintre cele 3 milioane de oameni care trăiesc în zona de nord-vest controlată de rebeli au fost evacuaţi. Este estimat că în regiune se află circa 10.000 de jihadişti.

La rândul lui, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a atenţionat împotriva unui „masacru" în Idlib dacă regimul sirian şi aliaţii săi vor întreprinde un atac de anvergură.

„Allah să ne aibă în pază, un masacru ar putea avea loc dacă o ploaie de rachete se va abate" (asupra Idlib), a declarat Erdogan în faţa jurnaliştilor aflaţi la bordul avionului care-l ducea într-o vizită oficială în Kârgâzstan.

„Trei milioane şi jumătate de persoane trăiesc acolo şi, în caz de dezastru, aceşti oameni vor fugi spre Turcia", a adăugat preşedintele turc, a cărui ţară găzduieşte deja mai mult de trei milioane de refugiaţi sirieni.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și