Grigore Vasile, din satul Malaiestii de Jos, Prahova, s-a trezit cu noaptea-n cap, pus pe treaba. Trebuia sa sape un sant de cativa metri pentru canalizare.

Toata seara se certase cu nevasta pe unde sa vina santul. “El zicea sa sape mai asa. Eu i-am zis sa sape aici. El, nu si nu. Pana la urma s-a apucat sa sape pe unde am zis eu, ca nu doream sa am toata gradina un sant. De aceea am vrut pe langa casa. Nu a sapat mult, cam 6-7 metri si a descoperit comoara”, ne-a povestit mandra de ea Maria Vasile.

La inceput a dat peste o parte din cana de bronz. Apoi, au iesit la suprafata lingourile de argint. Si, tot sapand, a descoperit monedele, iar la aproximativ 40 de centimetri adancime, tot tezaurul. “Am vazut monedele, ruginite, cu pamant pe ele. Si am zis: bai, am dat peste o comoara. Nu ne-a venit sa credem. Pentru o zi am fost bogat. Puteam sa le pastrez si sa-mi imbrac nevasta in argint la nunta noastra de 50 de ani”, glumeste nea Vasile.

Tezaurul este format din 85 de piese, din care 74 de monede din argint, ce dateaza din vremea imparatului Vespasian (adica din anii 69-79 dupa Hristos). Alaturi de monede, in vasul de bronz se mai aflau cinci bratari din argint, o fibula din argint, o podoaba din argint ce avea atasate trei monede, dar si doua lingouri din acelasi metal, scrie click.ro.

Artefactele au intrat in patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, iar sotii Vasile vor primi o recompensa care, conform legii, in cazuri exceptionale, poate ajunge la 40% din valoarea obiectelor descoperite. Mai intai e nevoie de o evaluare, precizeaza arheologul Alin Franculeasa, de la Muzeul de Istorie Prahova.

De azi, 29 aprilie, tezaurul va fi expus la muzeul din Ploiesti, in cadrul expozitiei “Comori antice redescoperite”. Potrivit arheologilor, acesta e al treilea tezaur, ca importanta, descoperit in Prahova, dupa coiful de la Cotofenesti si comoara dacica de la Coada Malului.


Preluare: cultural.bzi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și