Mercurul s-a prăbuşit în termometre, coborând în jurul pragului de îngheţ. A nins preţ de minute bune în zona Cavnic în dimineața zilei de 5 octombrie 2016, în jurul orei 06.30.

Conform Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), stratul de zăpadă depus în zona Iezer a ajuns la 3 cm. În zona respectivă, însă, s-a mai înregistrat un episod de ninsoare slabă în 22 septembrie.

A fost iarnă în toată regula în zona Cavnic, în dimineaţa zilei de miercuri, 5 octombrie. Un strat de omăt s-a depus pe vegetaţie, oferind un reuşit peisaj hibernal.

Nu a fost primul episod de început de iarnă la Maramureş. În jurul datei de 22 septembrie, a fulguit atât în zona Cavnic, dar mai cu seamă în zona Iezer. În zona Iezer, pe crestele munţilor, s-a şi depus un strat subţire la acel moment. Acum, începutul lunii octombrie a venit şi cu primul strat de zăpadă depus în zona centrală a Maramureşului. În noaptea de marţi spre miercuri, mercurul s-a prăbuşit în termometre, coborând în jurul pragului de îngheţ. A nins preţ de minute bune în zona Cavnic, în jurul orelor 05.00 – 07.00. Coroanele brazilor au fost acoperite de zăpadă, exact ca în mijlocul iernii.

Din fericire, omătul nu s-a depus pe carosabil, doar puţin pe vegetaţie, sus, în zona pârtiilor, până către Budeşti, a arătat primarul Cavnicului, Vladimir Petruţ. De asemenea, potrivit lui Tiberiu Tulics, inginer-şef în cadrul SC Drumuri şi Poduri Maramureş, a nins 1-2 centimetru în zona oraşului. Nu a fost necesară intervenţia utilajelor pentru deszăpezire. Totuşi, un echipaj va monitoriza perimetrul, mai ales că se anunţă valori termice minime similare şi în noaptea următoare.

În cursul dimineţii, a nins şi pe sectoarele de drum naţional, respectiv pe Gutâi şi în zona de vârf a Pasului Prislop. Stratul, de asemenea, a fost unul extrem de subţire şi nu s-a depus pe carosabil. În cursul amiezii, vremea s-a menţinut rece în Maramureşul istoric şi a nins slab şi în zona Moisei-Borşa. În alte zone de peste deal, s-au înregistrat precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă.

La orele 13.00-14.00, maximele erau de 7-9 grade în zona de vest a regiunii, în vreme ce în Ocna Şugatag a plouat şi erau 4-5 grade. În zona Iezer, s-au înregistrat minime de -3, -2 grade şi a nins. În dimineaţa zilei de miercuri, la ora 09.00, conform Agenţiei Naţionale de Meteorologie, stratul de zăpadă măsura 3 cm, însă e posibil să mai fi crescut uşor, în urma precipitaţiilor. Spre comparaţie, la aceeaşi oră, se înregistrau 1-2 cm în zona Ceahlău-Călimani, 3-4 cm în Munţii Apuseni, 15 cm la Bâlea Lac şi 16 cm în Munţii Banatului. Şi aici, în urma precipitaţiilor, e posibil ca stratul de zăpadă să mai fi crescut în timpul zilei.


În jurul orei 14.15, în Baia Mare s-au înregistrat precipitaţii sub formă de măzăriche.

(măzăriche = Precipitație atmosferică sub formă de bobițe de zăpadă sau de gheață, care cade în timpul iernii.)


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și