Mii de tineri sunt asteptati in aceste zile la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Maramures pentru a se inregistra in evidente pentru somaj. Oficialii institutiei au aratat ca procedura e obligatoriu de urmat pana la finele lunii iulie.

“Recomandam absolventilor ca, impreuna cu cartea de identitate in original, o adeverinta medicala si certificatul de absolvire a liceului, sa se prezinte la agentiile noastre pentru a nu depasi acest termen. Dupa 30 iulie, daca nu s-au inregistrat, vor fi decazuti din drepturile de acordare a indemnizatiei de somaj”, a declarat directorul AJOFM Maramures, Oana Osanu.

Conform legii, absolventii de liceu pot primi ajutor de somaj pe o perioada de sase luni. “Ei beneficiaza dupa curgerea termenului de 60 de zile. Doar in acel termen e considerata persoana aflata in cautarea unui loc de munca si doar daca nu urmeaza o alta forma de invatamant sau nu si-a gasit un loc de munca isi va depune dosarul de somaj. Indemnizatia e de 250 de lei, pentru fiecare din cele sase luni”, a precizat Oana Osanu.

Oficialii AJOFM Maramures se asteapta la o usoara crestere a somajului odata cu inregistrarea in evidente a absolventilor de liceu. Anul trecut, din cei circa 4.000 de tineri care au fost luati in atentia institutiei, 1.200 au beneficiat de ajutor de somaj.

La ora actuala, Maramuresul are o rata a somajului de 3,41%. In actele AJOFM sunt inregistrati 6.982 de someri, dintre care 2.505 sunt indemnizati.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și