Avionul de tip BN 2, aparținând Școlii Superioare de Aviație, în care se aflau cinci pasageri, pilotul și copilotul, transporta o echipă medicală de la Institutul Clinic Fundeni și de la Spitalul Elias la Oradea unde medicii urmau să participe la o operație de prelevare de organe pentru transplant.

În județul Cluj, zona Beliș, avionul s-a prăbușit după ce ar fi apărut diferite probleme la bord, lucru confirmat și de directorul Romatsa Cluj, Gelu Sulițeanu.

"E vorba de un transport medical cu o aeronavă de tip BN2 care a raportat la un moment dat, pilotul, că are o problemă la bord și că va executa o aterizare forțată. S-a întâmplat în zona Beliș-Scărișoara, cât de curând vor ajunge acolo echipajele SMURD și un elicopter SMURD plecat de la Târgu Mureș. Se pare că nu există niciun decedat. Sunt șapte persoane, dintre care două erau echipajul", menționa Gelu Sulițeanu.

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș, declara pentru AGERPRES că în jurul orei 16,30 a fost primit un apel pe numărul de urgență 112 prin care o persoană anunța că avionul s-a prăbușit și că erau șapte persoane la bord.

"Persoana respectivă a spus că nu poate vorbi mult la telefon, pentru că acordă primul ajutor. A spus că e un avion de mici dimensiuni cu șapte persoane la bord și că nu poate vorbi pentru că trebuie să acorde primul ajutor. Am trimis echipaje de prim ajutor, avem două mașini 4x4 de prim ajutor. Mai avem și alte echipaje care le urmează", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.

Elicopterul care decolase la Târgu-Mureș și care urma să ajungă la locul incidentului pentru a prelua răniții s-a întors din drum din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Între timp, zeci de pompieri salvatori din Alba, Cluj, Bihor și Mureș s-au mobilizat pentru a porni către locul accidentului și pentru a acorda primul ajutor victimelor. Dificultatea a apărut, însă, din cauza faptului nici pompierii și nici salvamontiștii nu au reușit să identifice, cu exactitate, locul unde s-a produs tragedia.

"IGSU a dispus intervenția următoarelor autospeciale — două ambulanțe de tip C încadrate corespunzător, patru ambulanțe de tip D, două autospeciale de stingere cu apă și spumă, trei mașini de urgență, două autospeciale de transport persoane și victime multiple, autospeciale de descarcerare și o autospecială cu punct de comandă mobil. Ambulanțele sunt încadrate în funcție de tipurile lor cu medici, paramedici și asistenți. Se va încerca în măsura în care se poate să fie toate persoanele transportate (la spital). La momentul de față se efectuează căutări, este o zonă montană, este noapte, sunt condiții de ceață, iar forțele dislocate caută avionul și pasagerii. În momentul de față având în vedere că este o zonă montană, nu avem o legătură directă cu forțele care sunt trimise acolo. Avem colegi care sunt în deplasare acolo, care caută", declara pentru AGERPRES locotenentul Cătălin Chircă, reprezentant al IGSU.

Totodată, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, preciza pentru AGERPRES că autoritățile nu au solicitat sprijin militar și că ar fi destul de greu de trimis o aeronavă la fața locului, având în vedere condițiile meteo nefavorabile.

Căutările, la care au participat pompieri, salvamontiști, polițiști, pădurari, au durat mai bine de șase ore.

Șeful IGSU, colonelul Ion Burlui, afirma că zona a fost împărțită în mai multe sectoare și că fiecare categorie de forță caută într-o direcție anume.

Potrivit acestuia, căutările s-au realizat în localitățile Poiana Hora, Giurcuța de Sus și Lacul Fântânele.

Pe de altă parte, dispecerul de serviciu al Salvamont Cluj anunța că ultimele informații de la echipaje le are de la ora 19,15 și că în acel moment salvamontiștii încă nu ajunseseră la locul accidentului, ci doar în apropiere.

Doctorul Carmen Pantiș, coordonatoarea programului de transplant în Bihor, declara, după o discuție telefonică purtată cu persoanele rănite, că cei doi piloți au fracturi la membrele inferioare și le este foarte frig.

"La bordul avionului se aflau dr. Radu Zamfir, expert în chirurgie hepatică, de la Spitalul Fundeni, dr. Valentin Calu, de la Spitalul Elias, dr. Sorin Ianceu, din Bihor, care face stagiu de chirurgie hepatică la București și se întorcea acasă să ajute la operație și un student. Mai era, după câte am aflat eu, dl Iovan, pilotul, și copilotul său", a declarat doctor Carmen Pantiș.

Ea preciza pentru AGERPRES că a reușit să vorbească la telefon cu răniții imediat după accident, dar că de atunci nu a mai reușit să stabilească nicio legătură.

"Toți sunt răniți și le este foarte frig", afirma dr. Pantiș, care vorbise cu dr. Ianceu și care i-a spus că are fractură de membru superior, contuzie de coloană și rană la un picior.

"Ceilalți, se pare că au fracturi la membre inferioare, iar medicul de la Elias are contuzie toracică și respiră greu", declara dr. Pantiș.

Totodată, ea a adăugat că s-a renunțat la operația de prelevare de ficat care trebuia să fie făcută de medicii din avion.

"Programata prelevare de organe trebuia să aibă loc în paralel, să se sincronizeze. Echipa de la București trebuia să preleveze ficatul donatorului, ce urma să fie transportat cu avionul în Capitală, iar echipa din Cluj să preleveze rinichii, pentru un pacient din Cluj. Veniți cu o ambulanță din Cluj-Napoca, medicii clujeni, conduși de dr. Constantin Liviu, au prelevat luni seară rinichii de la donatoare. Împreună ar fi prelevat mai multe organe pentru a salva viața altor pacienți care aveau nevoie de ele. Din păcate, a trebuit să renunțăm la prelevarea ficatului, dar important este că sunt în viață", a mai spus dr. Pantiș.

Vestea că răniții au fost găsiți a venit de la un pădurar care cunoștea zona și a reușit, în cele din urmă, să ajungă la fața locului.

El le-a raportat autorităților că avionul s-ar afla în zona vârfului Petreasa.

Imediat, au venit la locul tragediei și medicii de pe ambulanță.

La fața locului, însă, s-a constatat decesul pilotului Adrian Iovan, care a rămas încarcerat între resturile epavei, și, ulterior, după mai multe manevre de resuscitare, și al unei femei, medic rezident, care se afla în avionul prăbușit.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, plutonier Alina Bălaș, preciza pentru AGERPRES că ceilalți cinci răniți au fost coborâți de către salvatori până în zona unui drum de unde au putut fi preluați cu mașini de teren, urmând să fie transportați cu ambulanțe la un spital din Cluj Napoca.

Răniții sunt transportați la Clinica de Chirurgie I de la Cluj Napoca, a declarat dr. Hadrian Borcea, medicul-șef al SMURD-UPU Bihor.

"Bihoreanul dr. Sorin Ianceu are fracturi, dar acestea nu îi pun viața în pericol. Am vorbit cu el, spune că starea lui este suportabilă. Am hotărât, din motive operative, să fie duși toți la Cluj, ca să fie o evaluare comună", a precizat medicul-șef SMURD Bihor.

La fața locului se deplasează și o echipă de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistic în vederea demarării unei anchete care să lămurească contextul în care s-a produs incidentul, informa Poliția Română.

Echipa este formată din experți în accidente aviatice, fiind condusă de directorul INC.

Ofițerii specialiști vor efectua cercetarea la fața locului, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia

De asemenea, un echipaj de jandarmi al Postului Montan Arieșeni urmează să asigure zona de intervenție pe durata efectuării cercetărilor de către procurori.

Dosarul accidentului aviatic produs luni după-amiaza în Munții Apuseni a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, deoarece primele informații arătau că acesta ar fi avut loc pe raza județului Alba și, în consecință, competența ar fi la nivelul acestei instituții.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Mihaela Chicea, a declarat, pentru AGERPRES, că se efectuează cercetări pentru încadrarea juridică a faptelor.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și