Cumulul pensiei cu salariul la stat, permis în continuare

Potrivit unor surse din coaliție citate de G4Media, liderii celor trei partide au decis stoparea angajărilor la stat și înghețarea salariilor până la adoptarea unei noi legi a salarizării.

În schimb, ei au hotărât să nu elimine cumulul pensie – salariu la stat, așa cum propunea Ministerul Finanțelor, pe motiv că o astfel de măsură nu poate fi impusă prin Ordonanță de Urgență, ci doar prin lege pentru a rezista controlului de constituționalitate. De precizat că PNL, PSD și UDMR au împreună o majoritate de peste 70% în Parlament, deci dacă chiar ar dori, ar putea să treacă o astfel de lege.

Prin urmare, premierul Nicolae Ciucă va rămâne cu pensia de peste 18.000 de lei pe lună și salariul de circa 14.000 de lei.

Alte măsuri decise de liderii PNL, PSD și UDMR pentru acoperirea găurii din buget

O altă decizie luată de liderii coaliției e reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri și servicii din instituțiile publice.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a propus introducerea unui impozit suplimentar pentru veniturile bugetarilor care depășesc salariul președintelui. Impozitul i-ar viza inclusiv pe șefii unor instituții precum ASF, ANRE, ANCOM. Numai că în ședință s-a ridicat problema că o astfel de măsură ar puta fi declarată neconstituțională dacă i-ar viza doar pe bugetari, nu și pe angajații din mediul privat.

De asemenea, coaliția a mai decis că o persoană va putea face parte maxim dintr-un consiliu de administrație al unei companii sau instituții de stat, mai susțin sursele G4Media. Numai că o astfel de măsură nu va face niciun fel de economie la buget dacă nu va fi scăzut și numărul de locuri din consiliile de administrație.


Preluare: b1tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și