Persoanele din Cartierul Săsar au fost informate de poliţişti cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe, autoturisme, genţi ori poşete. De asemenea, cetăţenii au primit de la poliţişti pliante şi broşuri cu sfaturi utile pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de tâlhărie, în special a celor comise prin smulgere, specifice sezonului estival.

În cadrul activităţii, poliţiştii au subliniat necesitatea asigurării în permanenţă a uşii de acces în locuinţă şi verificării identităţii persoanelor care se prezintă cu diverse oferte sau servicii. Cetăţenii au fost sfătuiţi să asigure ferestrele şi uşile de acces atunci când pleacă de la domiciliu chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp.

În acelaşi context, au fost distribuite şi postate în locuri publice afişele şi pliantele realizate pentru susţinerea campaniei de prevenire a furturilor din locuinţe „Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt”.

Campania se desfăşoară la nivel naţional în perioada martie – august a.c. şi are ca scop sensibilizarea cetăţenilor cu privire la importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului în ceea ce priveşte furturile din locuinţe.

O componentă a activităţii a constituit-o şi prevenirea înşelăciunilor, sens în care persoanele, în special cele vârstnice, au fost informate despre modul cum acţionează infractorii prin intermediul apelurilor telefonice.

PREVENIRE

În acest context, reamintim câteva din recomandările campaniei „Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt”:

• ţineţi uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă; Dacă locuiţi la parter sau la casă, când părăsiţi imobilul, chiar şi pentru scurt timp, închideţi toate ferestrele şi uşa de la balcon; Dacă locuiţi la bloc, montaţi un interfon la intrarea în scară şi nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute care sună folosind diferite pretexte; Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon sau în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-aţi achiziţionat; Când plecaţi pentru o perioadă mai mare de timp de acasă, rugaţi un vecin de încredere să vă supravegheze locuinţa.

• Atunci când sunteţi într-o aglomeraţie, nu purtaţi portmoneul în buzunarul de la spate al pantalonului şi nici poşeta în lateral sau la spate; Portmoneul nu se aşează niciodată la vedere, deasupra cumpărăturilor; Nu păstraţi bani, acte sau telefoane în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, acestea fiind locurile cele mai vulnerabile şi mai expuse; Păstraţi portofelul şi banii în buzunarul interior şi asiguraţi-l cu nasturi sau cu fermoar; Când staţi la rând pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi sau nu permiteţi să fiţi înghesuit - hoţii pândesc victima, observă locul unde aceasta ţine banii, telefonul sau alte bunuri de valoare şi vor profita de primul moment de neatenţie.

Pentru siguranţa autoturismului:

• atunci când opriţi, fie şi doar pentru un scurt popas, nu lăsaţi cheile în contact şi asiguraţi-vă că aţi închis portierele şi geamurile; Obiectele de valoare lăsate la vedere în maşină (genţi, poşete, telefoane mobile, laptop-uri, camere foto/video, pungi de cadouri) pot fi tentante pentru hoţi; Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante; Parcaţi pe cât posibil în locuri special amenajate şi luminate; Manifestaţi prudenţă atunci când vi se solicită ajutorul de către persoane necunoscute.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și