"Nu cred că Rusia este vinovată de ceea ce s-a întâmplat în Maidan (Piața Independenței din centrul Kievului). Situația a fost exacerbată de către Occident și SUA", a declarat Klaus, într-un interviu acordat televiziunii cehe CT24.

"Am spus încă de la început "Nu puneți presiune pe Ucraina, o veți distruge, se va dezintegra". Acest lucru se întâmplă astăzi", a afirmat Vaclav Klaus, un eurosceptic declarat.

În opinia sa, Ucraina traversează o perioadă prea complexă pentru a putea spune clar dacă dorește să se sprijine pe Occident sau pe Rusia. Cu toate acestea, Ucraina însăși trebuie să-și stabilească propriul viitor, a apreciat fostul președinte al Republicii Cehe.

"Lăsați-i pe ucraineni să decidă singuri ce fel de viitor vor — fără niciun amestec din afară", a susținut Vaclav Klaus.

În același timp, el a criticat poziția SUA și a Uniunii Europene cu privire la valoarea asistenței financiare acordate Ucrainei.

În cadrul vizitei sale la Kiev, vicepreședintele american Joe Biden a promis marți Ucrainei un ajutor de 50 de milioane de dolari pentru "dezvoltarea reformelor politice și economice și consolidarea parteneriatului cu SUA". Potrivit fostului președinte ceh, această sumă "meschină" constituie doar 0,06% din PIB-ul ucrainean.

"Este o sumă foarte amuzantă. Mă întreb cât a costat zborul vicepreședintelui Joe Biden în Ucraina? Nu se apropie cu aproximație de această sumă? Nu cred că Ucraina va fi ajutată", a declarat Vaclav Klaus, adăugând că, personal, nu este un adept al "distribuirii internaționale de bani".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și