Cunoaşterea codului aduce nota 7.50

În urma colaborării cu un agent disponibilizat, reporterii Gazetei de Nord- Vest au reuşit să intre în posesia unui chestionar. Asta după ce în toamna anului 2011 intraseră în posesia unor informaţii că examenul pentru departajare a agenţilor la SPF Petea conţine un cod alcătuit din semne de punctuaţie, care a fost vândut unor agenţi mai slabi pregătiţi cu sume cuprinse între 1.000- 3.000 de euro.

Codul este cât se poate de simplu, fiind vizibil la o lecturare mai atentă a chestionarului. Răspunsul corect la 15 întrebări este indicat de semnul “;”, care este lipit de ultimul caracter la varianta corectă (întrebările nr.1, 4, 5, 9, 12, 14, 17, 18, 19 şi 20), iar acolo unde semnul “;” este distanţat la două dintre variante faţă de sfârşitul cuvintelor sau nu există semne de punctuaţie la finalul primelor două variante, este corectă varianta care se termină cu punct, adică c (întrebările nr.2, 6, 7, 10, 15). În plus, la întrebările 3, 8 şi 13, adică din cinci în cinci, unde punctuaţia este relativ corectă, peste tot răspunsul corect e varianta b. Posibil să existe un cod şi pentru variantele 11 şi 16, pe care reporterii GNV nu au reuşit încă să-l identifice. Pe baza acestui cod, orice persoană, fără să deţină minime cunoştinţe despre activitatea Poliţiei de Frontieră, poate obţine 15 puncte, care ar corespunde notei 7.50.

Comisia de examinare, condusă de Gim

Faptul că acest cod din semne de punctuaţie este valabil în cazul a 15 întrebări din cele 20 cuprinse în chestionar demonstrează fără tăgadă că examenele au fost măsluite. O explicaţie de genul că ar fi vorba de simple greşeli de redactare nu pot fi crezute de către o minte normală.

Principala responsabilitate pentru măsluirea examenelor, în urma cărora 36 de agenţi care nu au avut banii de şpagă pentru a-şi procura codul, revine fostului adjunct al şefului IJPF Satu Mare, comisarul şef Tiberiu Gim Giurea, care a ocupat funcţia de preşedinte al comisiei de examinare. În prezent, acesta ocupă funcţia de şef al structurii CIT (Combaterea Infracţionalităţii Transfrontaliere) în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Din comisia de examinare au mai făcut parte comisarul Claudiu Miliador Dobşe şi subcomisarul Ionel Stroi.

O solicitare fără răspuns

Am solicitat un punct de vedere privind măsluirea examenelor prin existenţa codului din semne de punctuaţie atât conducerii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, cât şi comisarului şef Tiberiu Gim Giurea. În adresa înaintată ieri, la orele 12.00, reporterii Gazetei de Nord- Vest au specificat că aşteaptă un răspuns până la ora 16.00. După cum era de aşteptat, răspunsul a întârziat să apară.

Corupţie demonstrată la Frontieră

Identificarea codului în cuprinsul chestionarului demonstrează din nou, dacă mai era nevoie, corupţia care domneşte în cadrul Poliţiei de Frontieră din judeţul Satu Mare. Nu este exclus ca astfel de coduri să fi fost folosite şi la examinările organizate la nivelul celorlalte sectoare din judeţul Satu Mare, respectiv Carei, Berveni, Halmeu, Tarna Mare şi Negreşti Oaş. De asemenea, nu este exclus ca pe baza unor coduri asemănătoare să se fi rezolvat concursurile organizate de-a lungul ultimilor cinci- şase ani, prin care IJPF Satu Mare s-a umplut de rubedeniile şefilor şi ale protejaţilor acestora.

Reporterii Gazetei de Nord- Vest au demonstrat că examenul pentru departajare a agenţilor de la SPF Petea a fost măsluit în cel mai ordinar mod cu putinţă. De aici încolo e datoria altor instituţii ale statului să verifice şi să afle concret cine a introdus codul din semne de punctuaţie în chestionar, care agenţi au dat bani pentru a intra în posesia lui şi cine a colectat banii. De asemenea, instituţiile statului trebuie să rezolve cumva şi problema celor 36 de agenţi care au fost disponibilizaţi pe baza unui examen fraudat.

Articol scris de: Szasz Lorand


Preluare: Gazeta de Nord-Vest

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și