Mai sunt cateva zile pana la desemnarea castigatorului competitiei pentru Capitala Culturala Europeana 2021, iar finalul este unul disputat. Daca in urma cu un an, Baia Mare parea lipsita de sanse in fata unor orase cu un blazon mult mai reliefat, acum ne gasim printre favoritii unei intreceri in care concuram cu cele mai sonore orase ale tarii.
Evident, suntem realisti, avem simtul masurii atunci cand ne uitam la ceilalti competitori, dar credem in sansa noastra, pentru ca avem motive suficiente sa facem asta.
Zilele trecute, juriul intrecerii, care a trecut prin Baia Mare, a luat pulsul unei comunitati ce poate sa ofere turistilor o oaza de cultura. O comunitate mica, in raport cu altele, dar bogata in traditie si ospitalitate. Acestea au fost si principalele argumente aduse de liderii politici la intalnirea avuta cu membrii juriului, cu putin timp inainte finalul intrecerii. Alesii locali se declara optimisti si afirma ca avem o sansa reala de a fi declarati castigatori.
„Am dezbracat haina politica si am lasat la o parte orice divergenta, pentru a aduce un plus de valoare comunitatii baimarene. Iar juriul a inteles, cred eu, ca un astfel de proiect poate duce la o dezvoltare a zonei intr-o maniera mult mai consistenta decat ar putea suporta orase precum Timisoara sau Bucuresti. Cred ca Baia Mare, ca entitate a Maramuresului, este indreptatita sa castige aceasta competitie, avand in vedere modul in care sunt intampinati aici oaspetii veniti din diverse parti ale lumii. Este de notorietate faptul ca maramuresenii sunt oameni cu suflet cald, care deschid cu drag portile inaintea oricarui musafir. Este un atuu pe care niciunul dintre celelalte orase care candideaza pentru a deveni Capitala Culturala Europeana nu il are. Iar acesta va ramane un element definitoriu pentru oamenii acestor locuri, indiferent de rezultatul competitiei in care ne-am inscris”, a declarat consilierul local Adrian Todoran.
Liderul Miscarii Populare Maramures mai precizat ca demersurile initiate de fosta si actuala administratie locala reprezinta o optiune de dezvoltare nu doar pentru Baia Mare, ci pentru intreg judetul. „Apreciez efortul edilului baimarean care a crezut in sansa noastra si a luat o optiune serioasa pentru ca Baia Mare sa fie in centrul atentiei intregului continent si consider ca este de datoria tuturor baimarenilor sa fie alaturi de acest proiect.
Pentru ca nu vorbim doar de o comunitate restransa care va avea parte de beneficiile unei viitoare reusite. Acest proiect priveste intreg Maramuresul. O zona ce continua sa impresioneze orice vizitator care calca pe aceste meleaguri. Este o sansa pe care judetul o are, in vederea perpetuarii traditiilor si specificitatii acestor locuri”, a conchis vicepresedintele Partidului Miscarea Populara.
Pentru un oras ca Baia Mare, fondurile alocate in urma castigarii titlului de Capitala Culturala Europeana in 2021 ar insemna extrem de mult. Investitiile ar duce la revigorarea zonei si desprinderea de eterna eticheta a orasului minier. In 2007, Municipiul Sibiu a primit o distictie similara, iar orasului i-au fost alocate peste 50 milioane euro, bani folositi in principal pentru reabilitarea cladirilor istorice. In acelasi an, numarul turistilor care au vizitat Sibiul s-a triplat, comparativ cu 2006.
Printre cei care au trecut pragul Capitalei Culturale Europene s-au remarcat si cateva personalitati ale momentului, precum: presedintele Parlamentului European – Hans-Gert Pottering, Ducele Henri al Marelui Ducat de Luxemburg, Octavie Modert – secretar de stat in Ministerul Culturii din Luxemburg, Printul Mostenitor Frederik al Danemarcei si ex-presedintele Republicii Federale Germania – Horst Köhler.