Aceste etape au fost sărite de către BCR: la finalul lunii noiembrie 2019, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu local a figurat un proiect de HCL inițiat de către Horia Scubli, primarul municipiului, prin care consilierii trebuiau să voteze că nu doresc să cumpere sediul BCR din municipiu, care era oferit spre vânzare la un preț suspect de mic: 475.000 euro, în condițiile în care BCR a cumpărat clădirea în anul 2011, în plină prăbușire a pieței imobiliare, cu suma de 680.000 euro!. În ședință s-au iscat discuții aprinse între consilierii care doreau ca municipiul Sighet să achiziționeze clădirea și cei care se opuneau acestei idei.

În ședința de CL s-a aflat de fapt că sediul BCR din Sighet fusese deja promis la vânzare și achitat un avans de către o societate comercială din municipiu, cea care deține și cunoscutul hotel-restaurant „Casa Iurca de Călinești”, deși Consiliul local Sighet nu se pronunțase asupra dreptului de preemțiune (dacă dorește sau nu să cumpere acea clădire).

Practic, totul s-a făcut cu încălcarea flagrantă a legii: Consiliul local era întrebat dacă dorește să cumpere clădirea, în condițiile în care, de o lună și jumătate, viitorul proprietar era deja înscris în extrasul de Carte funciară cu un contract de promisiune de vânzare imobiliară, iar avansul pentru clădire era deja plătit. Când în ședința de Consiliu s-a lansat ideea de a cumpăra clădirea pentru municipalitate, primarul s-a opus vehement, susținând că orașul nu ar avea ce face cu frumoasa clădire de patrimoniu și că există unii consilieri locali care doresc să blocheze mediul privat - adică pe prietenul și colegul său de la Club „Rotary”, deja viitor proprietar.

Văzând că este ceva putred la mijloc, trei consilieri locali (Daniela Onița-Ivașcu, Nicolae Iuga și Gavrilă Mihali) au părăsit ședința de Consiliu, astfel că ședința s-a anulat din lipsă de cvorum.

Consilierii au fost anunțați că la ședința de CL din data de 12 decembrie a.c. se va relua proiectul de hotărâre respectiv, însă... surpriză! Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi cu bună știință de către executivului Primăriei. Din câte am reușit să aflăm, se pare că executivul, în speță Primarul, abordează o nouă strategie: amână discutarea acestui proiect până ce trece o anumită perioadă de timp, după care, dacă Consiliul local nu se pronunță, atunci se consideră că municipiul Sighetu Marmației renunță tacit la dreptul de preemțiune de a cumpăra clădirea. Astfel Primarul se asigură că viitorul proprietar rămâne cel înscris acum în extrasul de Carte funciară și municipiul Sighet pierde iremediabil această clădire.

„Din punctul meu de vedere, achiziționarea clădirii BCR de către municipalitate ar fi fost o oportunitate, raportat la prețul mic cu care se vinde și la posibilitatea valorificării ulterioare a acesteia, în sensul mutării în acea clădire emblematică pentru Sighet a unor instituții publice, cum ar fi: Centrul cultural, Serviciul de taxe și impozite și altele. De asemenea, de ce nu, având în vedere dimensiunile clădirii, aceasta ar putea fi valorificată de către Primărie și în perspectiva unor contracte de concesiune, închiriere chiar către agenți economici privați, variantă ce ar fi putut aduce venituri importante pe termen lung la bugetul local. În calitate de ales local, consider că lucrurile trebuie gândite în beneficiul cetățenilor Sighetului și nu a unor grupuri de interese locale”, a declarat consilierul local Daniela Onița Ivașcu.

„După tot ce am văzut că s-a petrecut în cele două ședințe de Consiliu local și cu câtă înverșunare a luptat Horia Scubli să nu cumpărăm sediul BCR, nu pot decât să formulez o singură concluzie: totul pare suspect de putred și văd că s-a încercat cu orice preț apărarea unor interese private, chiar și cu riscul de încălcare a legii, în detrimentul intereselor orașului”, a declarat consilierul local Nicolae Iuga.

„În loc să depunem diligențele spre a cumpăra acest imobil de valoare arhitecturală deosebită, astfel încât să îl aducem în proprietatea municipiului, nu am făcut altceva decât să ne batem joc de cei care ne-au ales, adică de Sighet și de sigheteni. În loc să construim, noi demolăm. În loc să cumpărăm, noi vindem. În loc să luptăm pentru oraș, luptăm împotriva lui. Oare pentru aceasta am depus cu toții un Jurământ cu mâna pe Biblie prin care ne obligam să administrăm cu bună credință și pricepere patrimoniul municipiului Sighet?”, a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Gavrilă Mihali.

Din informațiile obținute, se pare că întreaga „afacere” a intrat sub lupa procurorilor DNA care investighează o posibilă încălcare a legii, nu în mod gratuit, ci cu iz de șpagă.


Imagine: Desen de Paul Robert Zolopcsuk

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și