Pontul care ii scapa pe proprietarii de masini de plata taxei de inmatriculare e... partajul.
Profitand de ajutorul notarilor, maramuresenii pot dovedi ca masinile pe care le au in posesie sunt dobandite ca urmare a unei impartiri de bunuri, pentru ca legislatia in vigoare nu prevede foarte clar daca este vorba de un partaj de divort sau de despartirea actionarilor unei firme.

Finantistii maramureseni, care se confrunta cu aceasta problema, au aratat ca datele privind posibilitatea de neplata a timbrului de mediu apar in cadrul articolului 8 din Ordonanta de Urgenta 9/2013, care a modificat vechile prevederi care reglementau taxa de poluare sau de prima inmatriculare. La litera „F” se specifica faptul nu vor plati timbrul de mediu „vehicule sau autovehicule dobandite prin partaj“.

„Atata se prevede. Autovehicule dobandite prin partaj. Pentru acestea nu se datoreaza timbrul de mediu. In aceste situatii, cu siguranta proprietarii dobanditori ai autovehiculelor nu ne-au solicitat calculul timbrului de mediu, nesolicindu-l nu l-am calculat si nici nu am emis decizii“, a aratat seful Administratiei Financiare Baia Mare, Martin Cont.

Faptul ca tertipul a prins la maramureseni se vede foarte clar in numarul de inscrieri facute pentru verificari la Registrul Auto Roman filiala Maramures. Reprezentantii institutiei au precizat ca exista foarte multe programari facute pentru aceasta perioada si ca maramuresenii care au nevoie de documentatii trebuie sa astepte pana la mijlocul lunii iulie ca sa le vina randul.

O crestere semnificativa a numarului de cereri e asteptata si la ghiseele Serviciului de Inmatriculari. „Probabil in ultimele zile se va putea vorbi despre o usoara crestere a numarului de inmatriculari, cu aproximativ 15-20 pe zi. In acest moment, zilnic se fac 60-70 de inmatriculari“, a aratat Florin Sironka, seful SPCRPCIV.

In privinta legalitatii metodei de inmtariculare fara plata timbrului de mediu, autoritatile spun ca in acest moment nu pot fi date foarte multe detalii. Ele au aratat ca exista posibilitatea sa se revina asupra lacunelor din legislatie, ceea ce inseamna ca persoanele care nu au platit taxa aferenta vor fi puse la plata retroactiv.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și