Astfel, dacă din cele cinci zile de muncă ale unei săptămâni, zilele de luni şi marţi ar trebui dedicate comisiilor, miercurea lucrărilor în plen, iar joia şi vinerea muncii la cabinetele din teritoriu, realitatea spune cu totul altceva.

Astfel, cel puţin cei 10 deputaţi maramureşeni pleacă duminică seara sau luni dimineaţa la Bucureşti, iar miercuri seara sunt din nou acasă, tot cu avionul. Astfel, pot absenta la o parte dintre activităţi, ca să nu mai vorbim despre cea pe care ar trebui să o desfăşoare la cabinetele din teritoriu. Cea din urmă activitate lipseşte cu desăvârşire, cei care mai dau pe la birourile din teritoriu fiind doar consilierii deputaților.

Potrivit datelor furnizate de pagina de Internet a Camerei Deputaţilor, cei 10 reprezentanţi ai Maramureşului toacă lunar în medie 20 de salarii minime pe economie şi asta numai cu indemnizaţia pe care o primesc, suma pentru cabinetele parlamentare şi abonamentul de telefon. La aceste sume se adaugă cazarea, transportul, combustibilul şi mentenanţa pentru maşină dar şi diurna şi eventualele călătorii în străinătate.

Cea mai recentă actualizare a sumelor cheltuite de deputaţi şi făcută publică este pe luna decembrie 2015, iar sumele afişate ar putea da dureri de cap şi ameţeli unui muncitor care câştigă 1.000 de lei pe lună, după ce prestează câte opt ore pe zi, şase zile pe săptămână.
Bónis István (UDMR) a avut o indemnizaţie de 5.401 lei, a plătit angajaţii de la cabinetul parlamentar cu 5.247 și a cheltuit cu întreţinerea spaţiului 6.711 de lei. Total 17.359 de lei. Numai în luna decembrie 2015.

Dolha Mircea (PNL) a încasat o indemnizaţie de 5.535 lei, a fost mai darnic cu consilierii de la cabinet pe care i-a recompensat cu 6.594 lei şi a cheltuit cu spaţiul 6.152 de lei, deşi îşi are cabinetul amenajat în sediul unui partid unde cheltuielile sunt la comun, deci teoretic ar trebui să fie mai mici. În total, în luna decembrie a anului trecut, Mircea Dolha a “tocat” 18.281 de lei.

Tătaru Florin-Cristian (PSD) a primit o indemnizaţie de 5.401 lei, şi-a remunerat consilierii cu 5.362 de lei și a plătit facturi la cabinet de 6.129 lei. Totalul lui Tătaru pe luna decembrie 2015: 16.892 lei.

Matei Călin-Vasile-Andrei (PSD) a primit o indemnizaţie de 5.142 de lei, şi-a plătit angajaţii cu 4.863 lei, dar a cheltuit cu gazul, hărtia de scris şi internetul de la cabinet 7.303 lei. Total: 17.308 lei.

Man Mircea (PNL), deputat cu experienţă şi şef de comisie, a încasat 5.901 lei, alţi 5.986de lei i-a împărţit pe salariile consilierelor, 6.181 a dat pe întreţinerea şi consumabilele de la cabinet, în total cheltuind 18.068 de lei.

Fonta Nuţu (UNPR) şi-a îngroşat conturile cu 5.401 lei indemnizaţie, 3.548 a dat salarii şi 8.798 a achitat facturi la cabinet, în total 17.747 lei.

Şimon Gheorghe (PSD) a primit pentru munca depusă 5.401 lei, şi-a plătit consilierii cu 5.807 lei, cheltuielile la cabinetul pe care-l împarte cu alţi doi parlamentari 6.418 lei, în total 17.626 lei.

Negruţ Cornelia (PC) a avut o indemnizaţie de 5.401 de lei, şi-a plătit angajaţii cu 3.863 lei şi a cheltuit pentru spaţiul unde îşi are amenjat cabinetul alţi 7.811 lei, în total 17.075 lei.

Berci Vasile (PNL) şi-a îngroşat portmoneul cu 5.433 lei, a dat salarii de 6.004 lei şi a cheltuit cu întreţinerea cabinetului 5.679 lei, în total 17.116 lei.

Marocico Ion (ales la nivel naţional UUR) a primit 5.401 lei drept indemnizaţie, 5.775 le-a plătit salarii consilierilor, 6.035 a cheltuit cu spaţiul din Timişoara unde îşi are cabinetul, în total 17.211 lei, deşi nu a călcat prin Maramureş în ciuda faptului că aici este cea mai mare comunitate de ucraineni din România.

Parlamentarii beneficiază și de decontarea cazării, în valoare de 4000 de lei pe lună!
La toate aceste cheltuieli se mai adaugă altele care sunt substanţiale. Astfel, potrivit legii, aceştia beneficiază de decontarea cazării, 4.000 de lei pe lună plus „dreptul de decontare a cazării în teritoriu, în unităţi de primire turistice cu clasificare de cel mult 4 stele, sau de compensarea cheltuielilor de cazare prin acordarea a 2% din indemnizaţia lunară brută pentru fiecare noapte. De toate acestea beneficiază deputaţii sau senatorii care efectueaza deplasări în ţară din însărcinarea preşedintelui Camerei Deputaţilor sau a Senatului, a birourilor permanente ale celor doua Camere, a birourilor comisiilor permanente sau a liderilor grupurilor parlamentare.

Tot parlamentarii se pot plimba gratuit cu trenurile CFR (preferă însă avionul…).
Potrivit aceleiaşi legi, deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. Biletele de călătorie se vor elibera pe baza legitimaţiei de deputat sau de senator. Opţional, prin renunțarea la autoturism pentru desfăşurarea activităţilor legate de exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii pot beneficia de o sumă forfetară al cărei cuantum este stabilit prin hotărâre a birourilor permanente, în funcţie de resursele bugetare ale celor două Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie, pe bază de declaraţie pe proprie răspundere, care reprezintă document justificativ. Beneficii peste beneficii…

Mai mult, deputaţii şi senatorii care folosesc autoturismul pentru a se deplasa din circumscripţia electorală în care au domiciliul la lucrările Parlamentului şi înapoi, cei care au domiciliul în București şi se deplasează în circumscripţia electorală în care au fost aleşi şi înapoi, precum şi cei care se deplasează din localitatea de domiciliu in circumscripţia electorală în care au fost aleşi şi înapoi, dacă nu au folosit mijloacele de transport vor primi contravaloarea a 7,5 litri combustibil la 100 km parcurşi, cel mult pentru un drum dus-intors săptămânal.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în municipiul București şi se deplasează în municipiul Bucureşti pentru a participa la lucrările Parlamentului, precum şi deputaţii şi senatorii care au domiciliul în municipiul Bucureşti şi se deplasează in circumscripţia electorală în care au fost aleşi beneficiază de transport gratuit sau de decontarea cheltuielilor de transport pe liniile aeriene interne pentru o călătorie dus-intors pe săptămână.
No comment…

Adunate, sumele ar putea acoperi 166 de salarii minime pe economie şi asta fără a aduna banii pe care îi cheltuie pentru cazarea la hotelurile de lux, biletele de avion, motorina consumată de consilieri pentru a le face diverse comisioane, abonamentul la internet şi telefon. Merită?


Preluare: ActualMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și