2.900 de militari sunt pe lista Ministerului Apărării pentru anul viitor. Toţi, voluntari, care vor fi antrenaţi pentru început trei sau patru luni.

„După aceasta ar urma stagii periodice de durată mult mai scurtă. O săptămână, două, de reîmprospătare a cunoştinţelor şi menţinere a nivelului de instrucţie”, a precizat Mihnea Motoc, ministrul Apărării.

Cei care vor să fie soldaţi voluntari vor fi învoiţi de la serviciu sau de la facultate ca să facă instrucţie. Şi vor şi fi şi plătiţi: 10 la sută din salariul care li s-ar cuveni de la Ministerul Apărării, în funcţie de gradul şi funcţia pe care ar putea să o ocupe. De exemplu, un soldat voluntar în rezervă va încasa 90 de lei pe lună.

„Ne orientăm cu precădere spre antrenarea unor tineri care nu au formaţie militară anterioară”, a declarat ministrul Apărării.

Din cei 2.900 de rezervişti voluntari pe care armata vrea să îi atragă anul viitor, 2.300 vor fi soldaţi, 400 subofiţeri şi 200 ofiţeri.

Autorităţile vor să îngroaşe numărul de militari pe care se poată baza în caz de conflict sau pentru misiuni pe timp de pace.

„Ministerul Apărării a pierdut în perioada 2011-2015 un număr considerabil de militari. Aproape 700 ofiţeri şi 5.500 de soldaţi”, relatează Laurenţiu Rădulescu, reporter Digi24.

Voluntarii trebuie să ştie că nu este de glumă. Odată ce acceptă, semnează contract pe patru ani cu Ministerul Apărării şi trebuie să răspundă prezent de fiecare dată când sunt chemaţi.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și