Toată lumea visează la un bronz frumos şi uniform. Cu toate acestea, medicii ne sfătuiesc să avem mare grijă atunci când ne expunem la soare. Radiaţiile puternice ne pot face mult mai mult rău decât bine. Ne putem alege cu arsuri solare şi chiar cancer de piele.

În cazul arsurilor mai uşoare, ne vin în ajutor plantele care conţin substanţe active antiseptice, flavonoizi şi taninuri, capabile să grăbească cicatrizarea ţesutului lezat.

În tratamentul extern sunt indicate spălături, comprese şi cataplasme locale cu soluţii extractive preparate din:

- flori de muşeţel (infuzie, preparată din două de linguri flori la o cană de apă, cu care se fac spălături locale)
- flori de coada şoricelului (infuzie, preparată din două linguri flori la o cană de apă, cu care se aplică comprese locale)
- flori de gălbenele (infuzie, preparată din 15-30 g la un litru de apă, cu care se fac spălături locale sau se aplică repetate cataplasme)
- flori de soc (infuzie, preparată din 30-40 g flori la un litru de apă, pentru spălături sau cataplasme locale)
- muguri de plop (infuzie, preparată din 20 g muguri la o jumătate de litru de apă, pentru spălături locale)
- sunătoare (infuzie preparată din 30 g plantă la un litru de apă, pentru spălături locale şi cataplasme)
- rădăcini de brusture (decoct concentrat, preparat din 4-5 linguri rădăcini la un litru de apă, cu care se fac spălături locale sau se aplică sub formă de cataplasme pe zona de arsură, când tegumentele nu sunt lezate mai în profunzime).

Potrivit click.ro, rezultate bune dau în tratamentul arsurilor solare uşoare aplicaţiile locale cu pulpă zdrobită de pepene galben, cataplasmele cu pulpă crudă, de asemenea zdrobită, de dovlecel, cataplasmele cu frunze zdrobite de pătlăgele vinete.


Preluare: RomaniaTV.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și