Ionel Todoran, comisar-șef de poliție adjunct al șefului IPJ Maramureș, a arătat că în perioada analizată infracționalitatea a cunoscut unele scăderi pe anumite segmente, dar și ușoare creșteri. Ies în evidență faptele legate de traficul și consumul de droguri, unde avem o creștere deloc de neglijat, fapt care arată că în județ apar din ce în ce mai des consumatorii de droguri.

Rata infracționalității în județ este influențată și de anumiți factori exogeni, conform raportului IPJ Maramureș, cum ar fi numărul mare de localități rurale cu populații numeroase, fără resurse economice, fapte care generează educație precară, număr mare de consumatori de băuturi alcoolice, climat familial incert, număr mare de copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, insuficiența și ineficiența mijloacelor legale de prevenție, mulți dintre infractori fiind cercetați în stare de libertate.

„În primele șase luni din 2019 au fost sesizate 4712 infracțiuni, în scădere cu 258 de fapte față de perioada similară din 2018. În această perioadă au fost înregistrate scăderi la toate categoriile de infracțiuni sesizate, respectiv infracțiuni economice – cu un minus de 30 de fapte – judiciare, cu o scădere de 33 de fapte, iar cele de altă natură cu 195. În mediul urban ele au scăzut cu 98, respectiv în rural cu 153 de fapte. Cele comise în străinătate au înregistrat o scădere cu 63%.”, a arătat Ionel Todoran.

Cu privire la mediul de producere a acestor infracțiuni, potrivit IPJ Maramureș, cele mai multe, 68,63% dintre ele au fost produse în mediul urban, 31,28% în cel rural (1474 infracțiuni).

„În primele șase luni din 2019 au fost sesizate 1535 infracțiuni contra persoanei, în ușoară creștere cu patru fapte față de ianuarie-iunie 2018. Cele mai multe dintre acestea au vizat loviri sau alte violențe, amenințări sau distrugeri. Infracțiunea contra patromoniului – aici avem 1886 fapte, în scădere cu 97 de fapte față de 2018. Cele mai multe dintre furturile sesizate au fost cele din locuință, cu 282 fapte, din societăți comerciale – 159 fapte, furturi din auto – 139 fapte, din buzunare, poșete sau genți – 92 de fapte. Scăderi semnificative au fost înregistrate la infracțiunile de talhărie, smulgere, abuz de încredere, tulburare de posesie sau furturi din buzunare, poșete sau genți. În domeniul contrabandei cu țigarete se menține un trend crescător la o parte din indicatorii de evaluare, respectiv 1.784.000 de țigarete confiscate. Avem un plus aici de 15.000 pachete de țigări”, a adăugat conducerea IPJ Maramureș.

În ceea ce privește infracționalitatea silvică la nivel de județ, în perioada analizată infracționalitate constatată a înregistrat o scădere cu 38%, însă cantitatea de material lemnos confiscată a crescut cu 1260 mc.

Tot în ianuarie-iunie 2019 au fost înregistrate 6947 de fapte semnalate prin sistemul unic de apeluri de urgență 112 pe raza județului. În mediul rural, 670 au fost intervenții de până în 10 minute, respectiv 623 de intervenții au fost cu o durată de peste 20 de minute de la sesizare.

O creștere semnificativă avem la infracționalitate stradală, în șase luni fiind sesizate 268 de fapte (+38,14% față de 2018, aceeași perioadă). Avem 222 de furturi stradale, 23 de talhării, 12 fapte de trafic și consum ilicit de droguri (o creștere de la 0 fapte anul trecut la 12 fapte în acest an), respectiv patru fapte de ultraj.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și