Potrivit actului normativ, începând de anul viitor se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA de 9% și pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații în agricultură. Aceasta masura vine in sprijinul cetateanului care va resimti o reducere in ceea ce inseamna costurile lunare ale fiecaruia. De asemenea sunt incurajati fermierii sa investeasca in sisteme si instalatii de irigatii.

Guvernul a decis ca reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5%, aplicabilă dividendelor distribuite persoanelor române, fizice și juridice, precum și dividendelor obținute, din România, de persoane nerezidente, să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2016. Măsura are în vedere creșterea investiţiilor și favorizarea dezvoltării societăților de tip holding, încurajrea păstrării în ţară a capitalului românesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului românesc, încurajând, totodată, restructurarea societăților comerciale în scopul adaptării lor la exigențele mediului economic și financiar, național și european, aflat în continuă schimbare. ALDE şi-a ţinut promisiunea faţă de mediul de afaceri, aceasta reducere fiind esenţială pentru a securiza prezenţa investitorilor în România.

O altă măsură inclusă în Ordonanța de Urgență se referă la impozitarea microîntreprinderilor și vizează două aspecte. Se majorează plafonul de încadrare în categoria ”microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro cifră de afaceri pe an fiscal. Totodată, se introduce un sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%, după cum urmează:

a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariați, inclusiv;
b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
c) 3 % pentru microîntreprinderile care nu au salariați.

Modificarea are rolul să contribuie la încurajarea creării de noi locuri de muncă și la așezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu și fără salariați.

După adoptarea Codului Fiscal, reducerea impozitului pe dividende a devenit o prioritate pentru noi cei din ALDE. Vorbim de o măsură normală, una care să sprijine mediul de afaceri din România.

Este necesar ca, odată cu implementarea măsurilor din noul Cod Fiscal, mediul de afaceri să nu mai simtă ostilitate din partea statului român, ci să existe o încurajare a acestora să investească tot mai mult.

Decizia Guvernului va constitui un impuls puternic pentru refacerea și consolidarea sau creșterea capitalului și importanței capitalului autohton.
O economie fără capital propriu nu poate să fie una performantă și stabilă pe termen lung.

BIROUL DE PRESA
ALDE Maramures

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și