Jacques Rupnik, director de cercetare la Universitatea Sciences Po din Paris, a atras atenția că Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu problema generală a creșterii "politicii ostilității", determinată de ascensiunea partidelor radicale și populiste și amplificarea euroscepticismului.

Alegerile europene din acest an sunt "altfel" din două motive: unul este "criza internă" prin care trece UE, legată de situația economică și financiară dificilă, iar altul este "criza externă", determinată de evoluțiile recente din Ucraina, a afirmat Jacques Rupnik, în cadrul seminarului intitulat "Alegerile europene 2014: De această dată este altfel".

În ceea ce privește criza internă din UE, expertul francez susține că "dezintegrarea europeană este o posibilitate" și că este afectată coeziunea europeană.

"Numitorul comun al UE este criza ideii de solidaritate", nu doar între Vest și Est, ci și, mai recent, între Nord și Sud, a spus el.

La rândul sau, britanicul Richard Griffiths, profesor de studii internaționale în cadrul Universității Leiden din Olanda, a atras atenția asupra "pericolului dezintegrării" Uniunii Europene.

El a precizat că există o "retorică antieuropeană continuă", care nu este întotdeauna rațională. "Trebuie să combatem această retorică", a subliniat el.

Richard Griffiths pledează pentru crearea Statelor Unite ale Europei, "dar, în actualul context, ar fi bine dacă ar fi menținută situația actuală".

Roland Gillet, profesor de economie și finanțe la Universitatea Sorbona din Paris și la Universitatea Libera din Bruxelles, a declarat de asemenea că există riscul "dezintegrării economice" a UE.

"Este clar că e important să existe uniunea bancară, dar în acest moment există un impas", a afirmat el. Roland Gillet a adăugat că, în prezent, există îndoieli cu privire la solvabilitatea monedei unice europene, dar și-a exprimat speranța că scenariul unei Uniuni Europene fără euro nu este unul posibil.

Alegerile pentru viitorul Parlament European vor avea loc în perioada 22-25 mai în toate cele 28 de state membre ale UE. Numărul persoanelor cu drept de vot în UE este estimat la 400 de milioane, care vor alege un număr de 751 de reprezentanți în legislativul european.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și