Explozii puternice, însoţite de emisii de lavă şi de cenuşă, au fost înregistrate în vulcan, unul dintre cele mai active din ţară, cu o înălţime de 5.029 de metri de altitudine în Anzii Cordilieri, la 135 de kilometri sud de capitala Quito, în provincia Chimborazo, a precizat Institutul ecuadorian de geofizică /IG/.

Serviciul naţional de gestionare a riscurilor /SNGR/ a ridicat alerta la categoria portocalie, penultimul nivel înaintea alertei roşii, gradul maxim, ce presupune evacuări preventive, a anunţat organismul într-un buletin. Această regiune ecuadoriană reprezintă o cale de acces spre Amazonia. La poalele vulcanului, oraşul Banos primeşte în medie un milion de turişti pe an, dintre care 40% străini, conform autorităţilor.

Vulcanul Tungurahua /al cărui nume înseamnă "gât de foc" în limba indigenă quechua/ se află în erupţie începând din 1999, alternând perioadele de acalmie cu cele de activitate. În 2006, şase persoane şi-au pierdut viaţa în timpul unei erupţii puternice. În 2010, o alertă roşie a suscitat evacuarea masivă a locuitorilor şi turiştilor, notează AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și