În legătură cu acest comprimat au fost emise şi alerte la nivel european, după ce un copil de 13 ani a murit după ce l-a consumat.

Ţone a mai precizat că, în multe cazuri, drogurile sunt colorate artificial, au logouri şi ştampile ca să atragă tinerii.

„Este un comprimat de ecstasy cu acest personaj, Donkey Kong (dintr-un joc Nintendo - n.r.), de culoare portocalie sunt comprimatele. Se produc în Olanda sau în Belgia. Ceea ce este semnificativ e că are o concentraţie mare de substanţă activă şi, în urmă cu câţiva ani, un adolescent de 13 ani din Ţara Galilor a fost găsit mort de supradoză în parc, iar dealerul lui, de 14 ani, ulterior a fost reţinut şi arestat. Şi au mai fost câteva crize în Marea Britanie şi în Belgia”, a declarat Cătălin Ţone, la un post TV.

Pericolul este că aceste comprimate au concentraţie foarte mare, spune expertul antidrog.

„Pericolul crescut la aceste comprimate, la acest tip de drog este că are o concentraţie foarte mare, iar consumatorul când înghite pastila, nu ştie exact care este concentraţia. S-a stabilit, din punct de vedere al specialiştilor, că tot ce depăşeşte la fete peste 1,3mg/kg corp, iar la băieţi peste 1,6mg/kg corp de substanţă activă, doza poate să devină letală.. Aceste comprimate au 120mg pe comprimat de substanţă activă, dar s-a ajuns şi la un record de 450mg pe comprimat. De aceea, unele comprimate ecstasy au un şanţ de fragmentare, practic comprimatele se pot rupe, fie de către dealerii care distribuie acest tip de drog, fie se poate rupe de către consumatori, pentru a nu înghiţi întreg comprimatul”, a precizat Ţone.

Drogul, depistat în România
Drogul Donkey Kong a fost depistat, în România, la Vaslui.

„Donkey Kong este un comprimat în legătură cu care s-au emis alerte la nivel european şi a fost capturat într-o operaţiune în judeţul Vaslui. Este vorba despre un grup infracţional organizat care distribuia, compus din 6 membrii, care distribuiau mai multe tipuri de droguri, printre care şi 39 de comprimate din acest tip de drog”, a adăugat Ţone.

În ceea ce priveşte preţurile drogurilor, în unele cazuri, acestea sunt accesibile.

„Nu costă precum dozele de cristal, astea sunt undeva între 8 şi 12 lei doza, mă refer la cristal sau etnobotanice. Comprimatele de ecstasy costă între 60 şi 80 de lei, undeva în jur de 15 euro. Deci nu sunt preţuri chiar foarte accesibile, dar în orice caz, nu este un preţ exagerat, mai ales că ele se distribuie şi se consumă în apropierea festivalurilor, la concerte. Sunt droguri stimulante ale sistemului nervos central. Din punct de vedere juridic, sunt încadrate ca droguri de mare risc şi pedeapsa este cea mai mare, pentru traficarea şi deţinerea unor astfel de droguri pentru consum propriu. Şi aşa cum spuneam, este un obicei, o cutimă să se consume la festivaluri, pentru că fiind stimulante ale sistemului nervos central. Practic dau o stare de agitaţie consumatorului, sunt asociate cu eliminarea oboselii, eliminarea plictiselii şi sunt preferate de tineri. Se face o analogie greşită între consumul acestor droguri şi muzica electronică”, a mai spus Cătălin Ţone.

Cum încearcă traficanții să atragă tinerii
Expertul antidrog precizează că traficanţii caută să coloreze artificial drogruile, astfel încât acestea să devină cât mai atractive.

„Traficanţii caută să facă comprimate care sunt atractive din punct de vedere al logourilor, din punct de vedere al formei, au culori frumoase, roz, portocaliu, galben, au diferite ştampile cu firme atractive, de îmbrăcăminte, de maşini, am văzut cu personaje din desene animate, Donald Trump iarăşi este un alt comprimat. Prin acest colorit şi aceste logouri se încearcă atragerea noilor consumatori care să debuteze în consumul de drogrui şi cei care sunt deja dependenţi sau care au un obicei de consum, să cumpere aceste comprimate. (...) O altă modalitate de a fi atractiv este drogul cunoscut ca şi cocaina roz. Este un coktail de droguri comups din cocaină, ketamină şi se adaugă şi MDMA şi peste toate astea se adaugă coloranţi şi arome de căpşuni, cireşe”, a subliniat Cătălin Ţone.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și