Într-o declarație pentru Digi24, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că măștile chirurgicale sau FFP2 sunt cele recomandate să le purtăm acum, înaintea valului 5, în locul celor textile, având în vedere că această nouă variantă Omicron este mult mai contagioasă. Practic, masca devine principalul mijloc de protecție, alături de vaccinare.

Premierul Nicolae Ciucă, șeful DSU Raed Arafat și o parte dintre miniștrii din Guvern au discutat, luni, despre pregătirea valului 5 de Covid-19 și iau în considerare ca purtarea corectă a măștii chirurgicale sau cu standardul de protecție FFP2 să fie o „măsură de prevenție ce ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări”. De asemenea, testarea elevilor în școli și introducerea șomajului tehnic pentru angajați sunt alte soluții analizate de Executiv.

În unele țări, măștile FFP2 - care au o capacitate mai bună de filtrare, având cinci straturi - au devenit obligatorii în locurile publice încă de anul trecut. De asemenea, alte țări au recomandat populației să poarte două măști chirurgicale, una peste alta, pentru o mai bună protecție.

Dată fiind contagiozitatea Omicron și proporția mare a populației nevaccinate din România, experții în sănătate estimează că în valul al cincilea, care este așteptat să se manifeste pregnant începând cu mijlocul lunii ianuarie, am putea avea mult mai multe îmbolnăviri decât în valul patru, când au fost circa 400.000 de persoane infectate.

Experții INSP au elaborat trei scenarii pentru valul al treilea al pandemiei, estimând un vârf de 25.000 de cazuri pe zi.

În aceste condiții, Ministerul Sănătății are o serie de recomandări pentru populație:

- Vaccinați-vă! Vaccinarea previne formele severe ale bolii
- Respectați măsurile de distanțare, evitați aglomerațiile
- Respectați igiena personală
- Purtați corect masca (pe gura și pe nas)
- Testați-vă înainte de a intra în contact cu persoane vulnerabile nevaccinate. De asemenea, este important să vă testați dacă aveți simptome de COVID și să declarați acel test, în caz că este pozitiv.
- Nu vă tratați cu antibiotice care nu sunt recomandate de medic, pentru că ele pot fi toxice și pot face mai mult rău
- În cazul în care aveți COVID sau o sănătate precară, monitorizați-vă saturația de oxigen cu ajutorul unui pulsoximetru și luați-vă temperatura.

Recomandări pentru instituții:

- să fie făcut triajul zilnic al angajaților
- să fie monitorizată starea de sănătate a angajaților
- să fie decalat programul de lucru, pentru evitarea aglomerației
- să fie încurajată telemunca
- angajaților să le fie date măști și dezinfectanți
- să fie aerisite spațiile în care lucrează angajații
- să fie încurajată vaccinarea


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și