În premieră națională, trei partide și o entitate civică au lăsat deoparte interesele politice și și-au dat mâna pentru binele cetățenilor. Din Coaliția pentru Baia Mare fac parte Uniunea pentru Progresul României (UNPR), Partidul Social Românesc (PSRO), Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD), precum și Forumul Democrat German.

Alianța politică a fost constituită pentru alegerile locale din luna iunie a acestui an și îl va avea candidat la Primăria Baia Mare pe actualul primar, Cătălin Cherecheș. Acesta va candida independent din partea Coaliției pentru Baia Mare, fiind membru al Forumului Democrat German.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc imediat după semnarea protocolului care a pus bazele funcțiunii alianței politice Coaliția pentru Baia Mare, Cătălin Cherecheș a declarat că are încredere în reușita acestui proiect și că își dorește să continue proiectele pentru Baia Mare alături de cetățenii acestui oraș.

„Am rolul de a ține, într-un fel, echilibrul în această alianță electorală prin poziția mea de neangajat politic. În acest moment cred că doar orientarea spre proiectele comunității maramureșene, băimărene sunt cele care pot să ne valideze și, din acest motiv, cred că poziționarea mea într-o zonă de independență îmi oferă libertatea să mă orientez într-un mod echidistant față de fiecare grup mai mic sau mai mare al comunității noastre. Este foarte important să promovăm inclusiv anumite componente minoritare ale comunității noastre. Este foarte important să ascultăm fiecare cetățean. Este important să aducem în fața comunității proiecte, chiar provenind de la oameni care au orientări politice de alt tip față de cele pe care noi le avem, care au orientări religioase sau care fac parte din minorități naționale astfel încât să arătăm că principala valoare a comunității noastre este diversitatea. Principala valoare a comunității noastre băimărene, cred cu toată tăria că este diversitatea. Am toată încrederea că acest proiect, Coaliția pentru Baia Mare, va avea un succes important aici în Baia Mare și Maramureș și va putea să ofere posibilitatea și platforma de lansare pentru un proiect mult mai amplu, la nivel național. Cred că băimărenii vor înțelege că pentru a duce mai departe proiectele pentru Baia Mare, în special cel de Capitală Europeană a Culturii în 2021, am nevoie ca și primar de municipiu nu doar de voturile pentru a fi primar al municipiului Baia Mare. Am nevoie de un Consiliu Local cu oameni care să simtă lucrurile pe care eu le simt pentru acest oraș, care să gândească la proiectele la care noi ne-am gândit până acum, care să muncească în același ritm și în aceeași direcție cu noi pentru că echilibrul și prietenia într-un for cum este Consiliul Local este foarte important. Și îi rog pe băimăreni să îmi dea mie și echipei mele încrederea pentru a duce proiectele pentru Baia Mare mai departe. Dându-ne nouă încrederea, să dea șansa Maramureșului să se dezvolte în același ritm în care s-a dezvoltat, se dezvoltă și se va dezvolta municipiul Baia Mare”, a spus Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Prezent în municipiul Baia Mare, Mircea Geonă, președintele PSR, a declarat public că susține Coaliția pentru Baia Mare. Mai mult, acesta a arătat că un astfel de proiect este o soluție excepțională și că poate reprezenta schimbarea în politică chiar și la nivel național.

„Într-un loc excepțional, într-un moment excepțional, o soluție excepțională. Ceea ce facem noi astăzi la Baia Mare și în Maramureș reprezintă dovada faptului că atunci când avem în față un obiectiv comun și avem în față o ambiție comună putem să depășim granițele tradiționale ale politicii românești. Suntem aici, într-o alianță, trei partide politice diferite și o entitate civică, Forumul Democrat German, într-o soluție cu adevărat excepțională. Nu s-a mai făcut așa ceva în România niciodată. De stânga, de dreapta, istoric, mai recente, cu toții încercăm să fim la înălțimea unui moment excepțional. Am răspuns cu multă plăcere invitației primarului Cătălin Cherecheș pentru că ceea ce se petrece în acest loc de Românie este un experiment care trebuie încurajat. Ceea ce facem noi astăzi, din punct de vedere politic, asocierea unor formațiuni și a unor oameni din zone diferite ne permite să experimentăm la nivel politic ceea ce sunt convins că până la toamnă și până în 2020 va putea să reprezinte cel mai interesant nou proiect politic din România. Ceea ce facem astăzi este o pagină de istorie. Niciodată nu am reușit să depășim atât de multe bariere reale sau imaginare între noi și ceea ce reprezentăm fiecare dintre noi. Niciodată! Sunt absolut convins că experimentul nostru inedit din Baia Mare va putea să fie o emulație pentru alte județe ale țării. Adevărata schimbare în 2016 poate să plece de aici, din Baia Mare”, a spus Mircea Geoană, președintele la nivel național al Partidului Socialist Român.

În cadrul Coaliției pentru Baia Mare Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat va îndeplini o rugăminte a marelui om Iuliu Maniu. Cel puțin asta consideră reprezentanții locali și județeni ai acestei entități politice.
„Astăzi, cred că prin prezența noastră aici, a PNȚCD-ului, ducem mai departe dorința lui Iuliu Maniu care, aflat în ultimele clipe ale sale, i-a transmis lui Corneliu Coposu <>. Prezența PNȚCD-ului în această Coaliție pentru Baia Mare este una benefică, spun eu, atât pentru partid cât și pentru comunitatea pentru care noi încercăm să facem acest demers politic. Pentru că PNȚCD-ul vine în această alianță electorală cu simboluri. Avem o istorie pe care nu ne-o poate lua nimeni, avem simboluri care se referă la lideri politici care nu cred că pot fi depășiți de mulți lideri politici actuali. Astăzi, în Baia Mare, încercăm să transmitem un mesaj care sperăm să fie înțeles inclusiv la nivel național”, a declarat Doru Dăncuș, președintele Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat Maramureș.

„Cred că Coaliția pentru Baia Mare este mulată pe cererea de astăzi a societății și, din ceea ce am văzut deja, oamenii sunt tot mai sătui de partide și de forma tradițională de până acum. Proiectele mele au fost mereu, de când m-am întors în țară, pentru societate și cu cetățenii din această cetate. Cred că prin această structură vom reuși să ne apropiem de cetățeni și să facem cât mai multe lucruri pentru cartierele municipiului Baia Mare dar nu numai”, a spus Radu Ardelean, președintele Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat Baia Mare.

Forumul Democrat German este, momentan, prima entitate apolitică care s-a alăturat acestui demers măreț.

„Aș dori să îi mulțumesc domnului primar Cătălin Cherecheș pentru invitația de a face parte din Coaliția pentru Baia Mare. Este un pas foarte important pentru Forumul Democrat German din Baia Mare și cred că avem multe idei și proiecte pe care le putem realiza doar împreună”, a spus Klara Sinn, președintele filialei Baia Mare a Forumului Democrat German.

La fel ca și Mircea Geoană, deputatul Nuțu Fonta este convins de reușita Coaliției pentru Baia Mare.

„Sunt convins că vom reuși în acest proiect. Este un pas foarte important. Este un pas foarte important că am fost chemat la acest proiect alături de primarul municipiului Baia Mare. Sper că vom reuși să arătăm acest proiect tuturor cetățenilor din Baia Mare și Maramureș. Este un proiect făcut special pentru cetățenii acestui județ și de aceea sunt convins că vom reuși”, a spus Nuțu Fonta, președintele filialei Maramureș a Uniunii Naționale pentru Progresul României.

Reprezentanții Coaliției pentru Baia Mare nu exclud extinderea acestui proiect la nivel național astfel încât la alegerile parlamentare din acest an să aibă candidați pentru Camera Deputaților și Senat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și