Alina Gorghiu (PNL), ministrul Justiției, a declarat marți, pentru B1 TV, că dacă nu există niciun fel de sincopă în analiza dosarului fugarului Cătălin Cherecheș, instanța din Germania ar trebui să ia o decizie în lunile următoare. Gorghiu a punctat că decizia de predare aparține exclusiv instanței germane.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”, moderată de Gabriela Mihai și Alex Vlădescu.
Ce prevede decizia-cadru privind mandatul european de arestare
„Avocații, în general, pot spune orice în sprijinul clienților lor, de asta sunt avocați. Eu, în declarațiile pe care le-am făcut, am citat din decizia-cadru privind mandatul european de arestare. E un cadru legal la nivel european în baza căruia se judecă fiecare solicitare de aplicare a unui mandat european de arestare.
E o decizie-cadru din 2002 a Consiliului European și spune niște lucruri foarte simple care, în geenral, se iau în calcul de toate statele: că judecata pe un mandat european de arestare se soluționează și se execută în regim de urgență, că acesta e rolul mandatului european de arestare – să fie trimisă persoana respectivă pe baza încrederii reciproce între state. (…)
Am evidențiat, conform articolul 17 al acestei decizii-cadru, cele două s enarii care se pot aplica: dacă persoana consimte, în termen de 10 zile de la arestare se poate întoarce în țară prin executarea mandatului și cazul de față, când un fugar condamnat refuză să consimtă, și anume e cel în care executarea mandatului european de arestare se ia în termen de 60 de zile de la arestare.
Sigur, în cazuri particulare, absolut excepționale, când mandatul de arestare european nu poate fi executat în aceste termene: autoritatea judiciară de oriunde e fugarul informează țara care a solicitat mandatul indicând motivele că nu se poate pune în aplicare în 60 de zile și poate cere în mod excepțional prelungirea cu 30 de zile”, a explicat ministrul Justiției.
Gorghiu, despre procedura de extrădare în cazul Cherecheș
„Cumva în 3 luni e un etrmen pe care decizia-cadrul îl prevede că se va pune în aplicare orice mandat european de arestare.
În perioada următoare, în lunile următoare, dacă nu există niciun fel de sincopă în analiza dosarului, instanța din Germania va lua o decizie. Sper eu că va fi decizia pe care statul român și-o dorește, dar justiția din Germnaia e independentă, ca în România. Decizia de predare aparține exclusiv instanței din statul pe teritoriul căruia e găsit fugarul.
Anul acesta, până în 14 noiembrie, 150 de fugari au fost predați României de pe teritoriul Germaniei, locul 2 fiind Marea Britanie”, a explicat ministrul Alina Gorghiu, pentru B1 TV.
Preluare: b1tv.ro