În ultimul an, Cristian și Cosmin au urcat pe Kilimanjaro, în Africa, pe vârful Denali, în Alaska, au fost în Papua Noua Guinee și pe Materhorn, în Alpii francezi. Alpinistul băimărean se pregătește să lanseze o campanie pentru strângerea de fonduri necesare expediției în Antarctica, iar în funcție de rezultatele campaniei, plănuiește ca în luna decembrie să ajungă pe continentul înghețat plecând din Argentina.

Cristian Niculescu Țâgârlaș a mărturisit joi câteva din peripețiile trăite în expedițiile sale alături de profesorul clujean Cosmin Andron, el susținând că alpinismul ține de vocație, de înclinația spre spiritul de aventură și dorința de a împinge rezistența fizică până aproape spre limitele umanului.

”Am fost într-o expediție pe Kilimanjaro, am urcat a doua oară pe Kilimanjaro cu un grup de prieteni ca și participanți la o acțiune umanitară, susținută de fundația HHC România, o acțiune foarte frumoasă în care anumite persoane selectate de această organizație au fost ajutate să colecteze fonduri pentru construcția unei locuințe (…) Iar în decembrie anul trecut am fost pentru o perioadă lungă de timp în Papua Noua Guinee (…)

A fost o premieră pentru România întrucât am reușit împreună cu prietenul și partenerul de escaladă, Cosmin Andron, să facem Sugapa 3, considerat cel mai dificil vârf din lume, în premieră pentru o echipă românească. Nicio echipă din țara noastră nu l-a făcut dus-întors, iar noi l-am făcut în cinci zile dus, trei zile întors (…) am economisit patru zile, dar cu eforturi destul de intense. Am escaladat vârful Piramicarst, unul dintre cele mai înalte vârfuri din Oceania – Australia.

A fost o expediție extrem de reușită, dar foarte complicată pentru că terenul din junglă era tot timpul cu noroi, treceai peste ape, pe punți improvizate, mulți, foarte mulți copaci răsturnați, râuri cu ape curgătoare puternice, adânci, un foarte mare factor de risc. Peretele de stâncă a fost escaladat destul de rapid, aproximativ patru-cinci ore, în condițiile în care se face în opt ore, dar am fost toți în foarte bună formă, dar un factor important a fost și vremea bună pentru vârf”, a spus Cristian Niculescu Țâgârlaș.

Iar acum Cristian și Cosmin, pregătesc o campanie de strângere de fonduri pentru o expediție în Antarctica, iar în cazul care fondurile sunt suficiente, plecarea ar putea fi în luna decembrie din Argentina.

„Urmează o pregătire și o campanie pentru strângerea de fonduri pentru o expediție în Antarctica, în decembrie s-ar putea organiza și face parte dintr-o expediție internațională în Antarctica pentru a ajunge pe cel mai înalt vârf pe Muntele Vinson, 4.897 de metri. Ar putea fi o expediție foarte frumoasă și ar fi al șaselea vârf escaladat, ultimul înainte de Everest. Nu știu dacă o să reușesc să strâng bani suficienți, o să încep campania, o să văd cât pot să adun, iar dacă nu se adeverește pot să pregătesc expediția pentru anul viitor, nu e nicio problemă (…) Dar mi-ar plăcea foarte mult să am ritmul acesta de îndeplinire a acestui vis, ideal”, a spus Cristian Niculescu Țâgârlaș.

Toate expedițiile celor doi alpiniști au fost finanțate din fonduri proprii, cât și prin susținerea unor firme din județul Maramureș. (agerpres.ro)


Preluare: ActualMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și