Cu această ocazie în data de 3 octombrie s-a întâlnit cu vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Emil Marinescu.

În cadrul întâlnirii vicepreședintele Emil Marinescu a prezentat succint județul Maramureș, principalele proiecte de dezvoltare și oportunitățile de afaceri, menționând deschiderea existentă la nivelul conducerii județului pentru atragerea de investitori externi, inclusiv din China și pentru încheierea unor parteneriate în scopul derulării de investiții majore în județul Maramureș.

Excelența sa doamna Ambasador Huo Yuzhen și-a exprimat primele impresii despre Maramureș, un județ despre care a auzit multe lucruri pozitive, având un potențial turistic deosebit.

La nivel global numărul turiștilor chinezi este pe primul loc și de aceea ar fi o mare oportunitate deschiderea pieței turistice locale spre China. În opinia sa, turismul reprezintă o fereastră spre îmbunătățirea cunoașterii reciproce. De aceea este nevoie de o promovare mai susținută în rândul turiștilor chinezi a atracțiilor turistice locale: obiceiuri și port tradițional, biserici de lemn, mănăstiri, pârtii de schi și arii naturale protejate.

Un alt domeniu potențial de colaborare identificat în cadrul întâlnirii se referă la educație și învățământ, Excelența Sa doamna Ambasador fiind deschisă pentru promovarea schimburilor de studenți și pentru facilitarea învățării limbii chineze de către cei interesați din județul Maramureș, cu sprijinul Institutului Confucius din Cluj.

Schimburile culturale dintre România și China cunosc în prezent o dezvoltare ascendentă, mai multe expoziții — ceramică, monede și tablouri — având loc în București și în alte orașe din România. Este în curs de organizare o expoziție cu artefacte românești în China. Există din partea Ambasadei Chinei disponibilitatea de a aduce expoziția de monede și tablouri și în Maramureș în viitorul apropiat.

Propunerea Excelenței sale doamna Ambasador Huo Yuzhen a fost ca potențialele domenii de colaborare identificate: cultural, educațional și turistic să se extindă în cel mai scurt timp și spre alte zone cum sunt dezvoltare economică și afacerile. În acest sens, s-a sugerat că ar fi bine ca județul Maramureș să transmită Secției Comerciale a Ambasadei Chinei materiale privind oportunități de afaceri din Maramureș, precum și propuneri concrete de parteneriate.

În final, s-a agreat continuarea dialogului cu Ambasada Chinei pentru concretizarea propunerilor identificate în cadrul întâlnirii, părțile exprimând convingerea că se vor pune bazele unei colaborări fructuoase în viitor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și